10 feitjes over de luiaard

Wie kent hem niet? De luiaard, het schattig uitziende en trage dier dat zijn leven lang ondersteboven in de bomen van Zuid-Amerika hangt. Zijn verschijning in films en grappige YouTube video's heeft de luiaard de laatste jaren ongekend populair gemaakt.

Een luiaard, ondersteboven in een boom

Voor alle liefhebbers van dit prachtige dier hebben we tien interessante feitjes op een rij gezet!

1. Twee families van de luiaard

Er bestaan nog twee families van de luiaard: de tweevingerige luiaard (heeft twee vingers aan de handen) en de drievingerige (die er drie heeft). De drievingerige luiaard leeft in Oost-Venezuela, Suriname, Guyana, Frans-Guyana en het noordoosten van Brazilië. De tweevingerige in de bossen van Latijns-Amerika, van Nicaragua tot Peru en Brazilië.

2. Jawel, de reuzenluiaard!

Er bestond ooit een reuzenluiaard. De Eremotherium was een grondluiaard en werd zo groot als een olifant. Deze enorme zoogdieren stierven miljoenen jaren geleden uit, en leefden tijdens het Plio-Pleistoceen. Fossielen zijn gevonden in Centraal-Amerika en het zuiden van de Verenigde Staten.

 

Gratis reisgidsen bestellen?

3. Klimmen en klauteren

Luiaards hebben drie haakvormige klauwen aan hun poten en zijn ruim 10 cm lang. Hiermee kunnen ze rustig klimmen en klauteren door de bossen. Ze zijn 's werelds traagste zoogdieren. Luiaards bewegen zich voort met slechts 2,5 meter per minuut, en dat is zijn topsnelheid. Dit komt neer op 0,16 km/u.

4. Ze zijn met zessen

Er zijn 4 soorten van de drievingerige luiaard: Een luiaard die zich vastklampt aan een boom

  • Escudo-eilandluiaard (Escudo-eiland voor de kust van Panama)
  • Kraagluiaard (Het Atlantisch Woud van BraziliĆ«)
  • Drievingerige luiaard (noordelijk Amazoneregenwoud
  • Kapucijnluiaard (bosgebieden van Honduras tot Noord-Argentinië)
  • Van de tweevingerige zijn dit er - toevallig - 2:

  • Tweevingerige luiaard (noordelijk Zuid-Amerika)
  • Hoffmannluiaard (Nicaragua tot Brazilië)
  • 5. Je bent wat je eet

    Deze trage boombewoners hebben een even zo trage stofwisseling. Ze eten bladeren, knoppen en twijgen maar snacken zo nu en dan ook insecten, kleine hagedisjes of kadavers. Eens per week dalen ze af naar de grond om zich te ontlasten.

    6. Don't mess with them!

    Tijdens deze wekelijkse toiletbezoekjes is de luiaard relatief kwetsbaar. Maar wist je dat ze hun klauwen heel effectief kunnen inzetten als het er op aankomt? Ze kunnen hiermee een flinke klap uitdelen aan hun vijand en grote wonden veroorzaken.

    7. Lang zullen ze leven

    In het wild wordt de gemiddelde luiaard zo'n 40 jaar oud. In juni 2017 overleed de oudste luiaard in gevangenschap in Adelaide Zoo, Australië. Miss C werd 43 jaar.

    8. Traag op het land, maar een goede zwemmer

    Ze bewegen zich in water driemaal sneller voort dan op het land. Ze kunnen zelfs hun hartslag verlagen tot een derde van de normale snelheid. Dit maakt het mogelijk voor de luiaard om maar liefst 40 minuten de adem in te houden onder water!

    9. Ogen in het achterhoofd, soort van...

    Dit soort taferelen ken je normaal alleen uit horrorfilms maar dit dier slaagt erin zijn hoofd te draaien tot 270 graden.

    10. Ze hebben onze hulp hard nodig

    De Escudo-eilandluiaard is ernstig bedreigd. Op basis van een studie uit 2015 zouden er nog maar 500 à 1500 exemplaren leven. Ditzelfde geldt voor de Kraagluiaard, die de status kwetsbaar heeft op de IUCN lijst van bedreigde diersoorten. Hun natuurlijke habitat wordt bedreigd door ontbossing. Je kunt alvast je steentje bijdragen door goed op te letten waar producten als hout en papier vandaan komen. Bijvoorbeeld door het logo van Rainforest Alliance of van FSC. Ook helpt het door niet mee te werken aan selfies en soortgelijke uitbuiting van deze dieren op straat.

    Meer leuke dierenweetjes? Bekijk ons blog!