8 feitjes over de blauwe vinvis

Denk aan de hoogte van een flatgebouw met 10 verdiepingen, of 3 schoolbussen achter elkaar. Bij een dier met deze omvang denk je eerder aan King Kong, of Godzilla. Maar dat is toch écht de grootte van de blauwe vinvis, het grootste dier op aarde. We hebben 8 interessante feitjes voor je op een rij gezet!

Balaenoptera musculus, de blauwe vinvis, grootste dier op aarde

De aarde wordt bewoond door geweldige, fascinerende dieren maar bij de blauwe vinvis (En: blue whale) schieten superlatieven tekort. Balaenoptera musculus, de blauwe vinvis, is het grootste dier dat leeft - én ooit geleefd heeft - op deze aardbol.

1. Het zijn geen tientonners

De blauwe vinvis weegt tot wel 200 ton. Ter vergelijking: dit is even zwaar als 30 olifanten of zelfs een klein huis.

2. Ze hebben een enorm hart en tong

Het hart van de blauwe vinvis is enorm en heeft de grootte van een golfkar. De hartslag kan van grote afstand gedetecteerd worden. De tong weegt zelfs zoveel als een volwassen bosolifant!

3. Ze maken flinke baby's

De grootste baby's op aarde welteverstaan en hebben dan al de omvang van de grootste volwassen dieren op deze planeet. Het kalf, meestal één, wordt geboren met een gewicht van ongeveer 3000 kilo, een lengte van 8 meter en groeit elke dag met 90 kilo! De snelste groeisnelheid in de gehele dierenwereld.

4. De blauwe vinvis is luidruchtig!

Je zou het misschien niet zeggen, maar ze maken ook nog eens het meeste lawaai van alle dieren. Een gemiddelde vliegtuigmotor produceert 120 decibel kabaal. De blauwe vinvis komt op 188 dB. Ze communiceren met elkaar op een lage frequentie van 14 Hertz. Op deze frequentie kan het geluid duizenden kilometers ver reiken onder water.

5. Ze lusten veel kleine visjes

Het dier voedt zich vooral met krill - garnaalachtige diertjes. Hiervan kunnen ze wel 4000 kilo per dag eten. In het zomerseizoen komt dat neer op 40 miljoen krill per dag. De jonge vinvissen voeden zich nog niet met krill. In de eerste 6 tot 18 maanden drinken ze per dag zo'n 600 liter melk!

6. Het zijn reislustige dieren

De blauwe vinvis reist heel wat af. Van de poolgebieden in de zomer tot de evenaar in de winter. Ze zwemmen hierbij met gemiddeld 8 kilometer per uur maar ze kunnen versnellen tot ruim 30 kilometer per uur! Ze blijven doorgaans 10 minuten onder water maar halen de 30 minuten.

7. Lang zullen ze leven

De dieren zijn zo groot dat ze vrijwel nooit aangevallen worden door andere roofdieren. In een enkel geval komen ze te overlijden na een aanval door een haai of orka maar dit is sporadisch. Wél komen er geregeld exemplaren om door botsingen met grote schepen. De gemiddelde blauwe vinvis wordt 80 tot 90 jaar oud. Er zijn zelfs gevallen bekend van dieren die 100 werden. Ze meten dit net als het tellen van de ringen in een boom. In dit geval zijn het echter ringen van oorsmeer!

8. Ooit waren ze met velen

Ze aantallen waren ooit enorm, voordat de vissers het vet, de olie en balein van het dier ontdekten. De jacht is sinds 1966 verboden, al wordt het vlees nog steeds in Japan aangetroffen. Tegenwoordig leven er zo'n 2000 exemplaren voor de kust van Californië. Het totaal wereldwijd wordt geschat tussen de 10.000 en 25.000 dieren. Hiermee staat de blauwe vinvis op de lijst van bedreigde diersoorten van IUCN.

Benieuwd geworden naar de grootste dieren op aarde? Bekijk hier de top 10!