De narwal: eenhoorn van de zee

De narwal is een van de meest fascinerende dieren op aarde. In het Engels heet het dier de unicorn whale, dat natuurlijk slaat op de mythisch ogende hoorn. In werkelijkheid is dit een vooruitstekende, gedraaide tand die tot wel 3,5 meter lang kan worden! Samen met hun spierwitte familielid, de beloega, behoren ze tot de grondeldolfijnen.

Narwals in de wateren van Admiralty Inlet, Baffin Island, Canada

Waar gebruikt de narwal zijn tand voor?

De narwal heeft twee tanden. Bij mannetjes ziet de meest prominente tand eruit als een zwaard op de snuit en groeit dwars door de bovenlip. Vrouwtjes hebben soms een dergelijke tand maar deze wordt lang niet zo groot. Onderzoekers dachten een lange tijd dat de tand van de narwal gebruikt werd ter verdediging. Nu weten we inmiddels dat deze tand miljoenen zenuwuiteinden bevat. Hiermee kan de narwal onder andere de druk onder water meten en zelfs het zoutgehalte. Wanneer ze vissen naar inktvissen en heilbot, hun favoriete lekkernij, gebruiken ze hun tand ook om hun prooi te desoriënteren en zelfs te verdoven!

Vijanden van de narwal

Het Noordpoolijs geeft de dieren bescherming tegen natuurlijke vijanden als de orka, die door zijn rugvinnen niets moet hebben van de lange plakken ijs. Ze zwemmen vaak in groepen van 15 tot 20 exemplaren maar er zijn groepen gespot van honderden, en zelfs duizenden tegelijk. Ze komen soms vast te zitten tussen het ijs, of vallen ten prooi aan ijsberen of walrussen. Ook wordt er op de narwal gejaagd door de Inuit, de Eskimo's van Groenland en Canada. Deze jacht is voor zowel het vlees als de tanden. Het bewerken en verkopen van de tanden is een belangrijke bron van inkomsten voor de Inuit maar kent ook vele tegenstanders. De vergelijking van deze slachtingen voor ivoor met die van olifanten en neushoorns is snel gemaakt.

Leefgebied van de narwal

De ijskoude oceaan van de Noordpool – oftewel het Arctisch gebied, is de leefomgeving van de narwal. Experts geloven dat 90% van de narwals leeft in de Baffinbaai, tussen West-Groenland en Canada. Dit is een grotendeels onbevaarbaar gebied waarin een geschat aantal van 50.000 narwals zich rustig kunnen voortplanten. Er zijn meerdaagse trips mogelijk vanuit de Canadese hoofdstad Ottowa. Bij deze trip ga je ook op zoek naar ijsberen, walrussen en zeehonden. Narwals worden ook gespot in de wateren bij Noorwegen (Spitsbergen), Ijsland en Rusland. De kans om ze hier te spotten is echter nihil. Dit komt door de moeilijk bereikbare locatie in het uiterste noorden. Wil je ze in het echt zien? Dan raden we toch aan om een vakantie naar het noorden van Canada te overwegen.

Air transat, Canada begint hier. Lees de details!