Natuur en wildlife op Antactica

Reizen naar de koudste, droogste en winderigste plek op aarde, het is niet voor iedereen weggelegd. Omringd door de Atlantische Oceaan, de Indische Oceaan en de Grote Oceaan is Antarctica een bijzonder continent. Onaangetast door toerisme, uitermate afgelegen en het leefgebied van unieke diersoorten. Om er te komen kun je kiezen voor het vliegtuig, of per boot door de beruchte Drake Passage. Bij aankomst word je rijkelijk beloond: blauwwitte landschappen en ijsbergformaties die weerspiegelen in het vlakke water. De natuur en wildlife zorgt ervoor dat je camera overuren maakt. Elk plaatje is er een om in te lijsten. Welkom op op de zuidpool!

Pinguïns, walvissen & orka's

Antarctica kent op twee bloeiende planten en een paar soorten mos na, geen noemenswaardige flora. Ook leven er geen landzoogdieren, reptielen of amfibieën. Wat je wél tegen zult komen zijn enorme pinguïnkolonies, walvissen, orka's en zeehonden. Er bestaan wereldwijd 17 pinguïnsoorten waarvan er 8 voorkomen in de Antarctische regio, waarvan de bekendste de koningspinguïn, keizerspinguïn, de rotsspringer en de adéliepinguïn.

Rond februari/maart is de beste tijd om walvisexpedities te doen. Hierbij kun je bultrugwalvissen spotten, maar ook dwergvinvissen. Zelfs de reus der reuzen, de blauwe vinvis, kun je van dichtbij meemaken. Veel spectaculairder wordt een reis niet!

Tenzing Travel - Antarctica

Ook de roofdieren zijn vertegenwoordigd, met het zeeluipaard als één van de gevaarlijkste. Daarnaast zijn ook orka's actief in deze regio. Met zoveel vis, zeehonden en pinguïns hoeven zij zich in elk geval niet te vervelen.

Er komen ongeveer 40 vogelsoorten voor, waaronder de albatros. Deze vogel heeft met ruim 3.5m de grootste spanwijdte van alle vogels ter wereld! Ook bijzonder is de zuidpooljager. Zijn voedsel bestaat grotendeels uit vis en aas, maar ook kuikens van andere vogels zijn niet veilig!

Beste reistijd voor Antarctica

Alleen in de maanden november tot en met maart is Antarctica bereikbaar per schip. De overige maanden is het continent gewoonweg te koud en kans op gevaarlijk weer. De beste reistijd voor Antarctica is december tot februari. Dan is de kans op mooi weer en veel zon het grootst. Voor de rest hangt het ook veel af wat je reisdoel is.

Lente: november | In het voorjaar bouwen vogels hun nesten en zoeken de mannetjes- en vrouwtjespinguïns elkaar op. Dit is de periode dat het ijs begint te smelten. Je zult hierbij nog wel door het ijswater varen.

Zomer: december - februari | Half januari worden de eerste jonge pinguïns geboren. Dit geldt ook voor de zeehonden. Het is genieten van de prachtige lucht in de avond. Daarnaast neemt de kans om walvissen te spotten vanaf midden januari weer toe.

Herfst: maart | Maart is de beste maand om walvissen te spotten, met name veel verschillende soorten. Daar staat tegenover dat de kolonies van pinguïns weer kleiner zijn.

Hotspots Antarctica op de kaart

 

Gratis reisgidsen bestellen?