Natuur en wildlife in Noorwegen

In ons eigen Europa is Noorwegen een geweldig land om te bezoeken voor wildlife! De combinatie van arctische landschappen, de Noord-Atlantische Oceaan en dichtbegroeide, ijzige bossen is de leefomgeving van heel veel bijzondere diersoorten waaronder orka's, elanden en beren!

Ijsberen in Spitsbergen

In Spitsbergen, Svalbard in het Noors, is de machtige ijsbeer te bezoeken. Deze eilandengroep behoort bij Noorwegen en ligt 565km ten noorden van het land. Spitsbergen kent 6 nationale parken. Naast de ijsbeer leven er walrussen, rendieren en poolvossen. Vogelsoorten zijn onder andere de ivoormeeuw, kortbekzeekoet en kleine alk. In de ijskoude zee kun je beluga’s, narwallen, dwergvinvissen en bultruggen aantreffen, en met geluk zelfs de blauwe vinvis, het grootste dier op aarde!

Walvissen spotten in Noorwegen

Ver in het noorden van Noorwegen liggen de Lofoten en Vesterålen. Deze verbluffend mooie eilandengroepen voor de kust van Noorwegen zijn perfecte plekken om walvissen te spotten, het hele jaar door! De kans is groot om potvissen te zien in de zomer, terwijl in de winter de orka's en bultrugwalvissen tussen de fjorden zwemmen. Vanuit het kleine vissersplaatsje Andenes kun je op zoek gaan naar verschillende soorten potvissen, vinvissen en dolfijnensoorten. Tours naar de orka's kun je boeken vanuit Tysfjord.

SNP Natuurreizen Noorwegen

Elanden en papegaaiduikers

Een van de grootste dieren in Noorwegen is de eland, die veel voorkomt in het noorden. Ondanks dat het aantal elanden groot is, zijn ze doorgaans moeilijk te spotten en ook niet ongevaarlijk. Ga daarom met een gids op pad. Er zijn ook elandentrips te boeken. Zoals met veel wilde dieren, geldt ook hier: ‘s avonds laat of ‘s ochtends vroeg heb je de grootste spotkans. De karakteristieke papegaaiduikers (Engels: puffins) kun je met duizenden tegelijk zien tijdens een trip naar Bleiksøya en op de grootste vogelrotsen van Noorwegen, op het eiland Runde.

De Europese bruine beer in Noorwegen

De Europese bruine beer kun je tegenkomen in de provincies Hedmark, Nord-Trondelag en Finnmark. De meeste beren bevinden zich langs de Zweedse en Russische grens, onder andere in Øvre Pasvik National Park.

Iets westelijker gelegen, vlakbij Zweden en tevens tegen de Finse grens ligt Reisa National Park. Hier komt naast de bruine beer ook de lynx, veelvraat en de ernstig bedreigde poolvos voor. Veel voorkomende vogelsoorten zijn de ruigpootbuizerd, torenvalk, steenarend en giervalk.

Hotspots Noorwegen op de kaart

 

Gratis reisgidsen bestellen?