Natuur en wildlife in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika: land van heerlijke wijnen, indrukwekkende landschappen en de big five! Het ligt in de zuidelijkste punt van het Afrikaanse continent en grenst onder andere aan Namibië, Botswana en Zimbabwe. Vele reizigers combineren deze landen in een rondreis.

Het noordelijk deel: Krugerpark met de big five!

Maar het uitgestrekte landschap van Zuid-Afrika alleen zorgt ervoor dat je prima weken kunt besteden aan een reis van noord naar zuid of andersom. In het noorden ligt het Krugerpark, onmiskenbaar het beroemdste park van het land. De neushoorn, olifant, buffel, leeuw en het luipaard; houd je checklist er maar bij. Naast deze dieren kun je ook onder meer de cheeta, giraffe, zwarte en witte neushoorn, zebra, gevlekte hyena, nijlpaard en antilope vinden.

Het zuidelijk deel: Kaapstad, Hermanus en Boulders Beach

In het zuidelijk deel van Zuid-Afrika vind je Kaapstad met het nabijgelegen Kaap De Goede Hoop natuurreservaat. Hier tref je struisvogels, bavianen en een geringe kans op zebra's, bontebokken of antilopen. Boulders Beach in Simon's Town ligt op anderhalf uur rijden van Kaapstad en hier zijn duizenden zwartvoetpinguïns te zien! Het plaatsje Hermanus ligt 120 km ten zuiden van Kaapstad en staat bekend om de zuidkapers, bultrugwalvissen en brydewalvissen. Met name de zuidkapers zijn in het ondiepe water vanaf de kust goed te zien.

De tuinroute met Addo Elephant National Park

Wanneer je de tuinroute rijdt van Mossel Bay in de Westkaap naar Jeffrey's Bay in de Oostkaap, vergeet dan niet een bezoek te brengen aan Addo Elephant National Park. Dit park, vlakbij Port Elizabeth, is het leefgebied van ruim 450 olifanten. Daarnaast zijn er buffels, bedreigde neushoorns, antilopen, hyena's en leeuwen te spotten.

Kooiduiken met de witte haai

Is het je allemaal nog niet spannend genoeg, dan kun je overwegen jezelf in een kooi te laten zakken in de wateren van Gansbaai, de 'Witte Haaienhoofdstad van de wereld'. Hier kun je deze majestueuze dieren van heel dichtbij ervaren! Wil je hamerhaaien in grote scholen zien? Dan kun je bij Protea Banks een duik nemen. Dit ligt 160 kilometer ten zuiden van Durban.

Hotspots Zuid-Afrika op de kaart

Tips rondreizen Zuid-Afrika

 

Gratis reisgidsen bestellen?