De blobvis, lelijkste dier op aarde?

Vrijwel door niemand in levende lijve gezien, maar bij iedereen bekend. De blobvis, één van de meest besproken en opgezochte vissen op internet. Lange tijd vlogen de internetmemes, gekke gedichtjes, apps en spelletjes je om de oren. In Nederland verscheen zelfs een kinderboek met de titel Meneer Blobvis zkt een liefje. Het exemplaar van de bekende foto, die de bijnaam Mr. Blobby kreeg, wordt sindsdien gehouden in het Australisch museum in Sydney. De blobvis bleek ondanks zijn reputatie toch aaibaar genoeg om er een knuffel van te maken. Door zijn gelatine uiterlijk is de blobvis ook geregeld verkozen tot lelijkste dier op aarde. Maar als we even de blobvis mogen verdedigen: deze wedstrijd was niet zo eerlijk. Lees hier waarom.

De blobvis, lelijkste dier op aarde?

Waar leeft de blobvis?

De blobvis (Psychrolutes marcidus) komt van oorsprong voor langs de kust van Australië en Tasmanië. Het dier wordt ongeveer 30 cm lang en zwemt op een diepte tussen de 600 en 1200 meter. De blobvis heeft geen tanden en eet alles wat toevallig langs komt. Daar beneden, ver onder de golven, is de druk tot wel 120 keer hoger dan aan het wateroppervlak. Zoals wij het niet fijn vinden om af te dalen zonder onderzeeër, vindt de blobvis het niet bepaald fijn om naar boven gehaald te worden.

 

Vissen en hun zwemblaas

Veel vissen hebben een zogeheten zwemblaas. Dit is een flexibele, luchtdichte blaas gevuld met olie of gas. Wanneer je een vis met zwemblaas uit zijn natuurlijke leefomgeving haalt, dan kan die blaas uitzetten. Door het uitzetten is er een kans dat de ingewanden door de mond naar buiten worden geduwd - waarna ze uiteraard sterven. Aangezien de blobvis geen zwemblaas heeft, blijven zijn ingewanden weliswaar netjes in zijn lijf. Dat betekent echter niet dat het niets te voortduren krijgt. De blobvis heeft geen skelet en heeft evengoed geen spieren. Wanneer de vis naar boven wordt gehaald, gaat alles dus hangen als een pudding. Aangezien wij mensen met dit soort drukverschil het er niet al te best vanaf zouden brengen, valt het met de blobvis in dát opzicht nog best mee!

Uiterlijk van de blobvis in het water

Het dier is door de enorme dieptes waarin het leeft nooit goed gefotografeerd. Wel zijn er wetenschappelijke tekeningen die een heel ander beeld schetsen. Deze laten juist zien dat de blobvis in het water nauwelijks verschilt van andere vissen in zee.

Blobvis in het water, zoals bedoeld

De blobvis is een bedreigde diersoort

De blobvis wordt geregeld als bijvangst naar boven gehaald door vissers, die op de zeebodem op zoek zijn naar kreeft. Door deze vorm van visserij en de netten die daarbij over de bodem van de zee worden gesleept, is de blobvis helaas een bedreigde diersoort geworden. Hoewel hij vaak teruggegooid wordt, is het door het immense drukverschil voor deze vis te laat. Aangezien de wateren bij Australië en Nieuw-Zeeland sterk overbevist worden, ziet het er niet goed uit het dier. Er zijn weliswaar delen in de Zuidelijke Oceaan die beschermd zijn, maar dit is ter bescherming van het koraal, niet voor de blobvis.

Hieronder een video van de Blob Sculpin (Psychrolutes phrictus), uit dezelfde familie als de blobvis. Aangezien de vissen ook veel op elkaar lijken, geeft het een goed beeld van de blobvis in het water - in zijn natuurlijke omgeving.Meer bijzondere diersoorten ontdekken?

Sperwer in Nederland

Sperwer: een razendsnelle jager

Misschien heb je ooit het geluk gehad deze effectieve jager in de bossen tegen te komen. Of misschien zelfs in je eigen achtertuin. De sperwer: razendsnelle roofvogel en de schrik van vele tuinvogels.luiaard in een boom

10 feitjes over de luiaard

Wie kent 'm niet? De luiaard, het schattig uitziende en trage dier dat zijn leven lang ondersteboven in de bomen van Zuid-Amerika hangt. Voor alle liefhebbers van dit prachtige dier hebben we tien interessante feitjes op een rij gezet.De pangolin: een kwetsbare diersoort

De pangolin: een kwetsbare diersoort

De pangolin zal weinig mensen iets zeggen. In het Nederlands zeggen we meestal schubdier. Toch is het dier in bepaalde landen razend populair. Helaas is dit niet omdat ze de pangolin zo leuk vinden...