Flamingo's spotten in het wild

Kleurrijke flamingo's in Nakuru National Park, Kenia

Één van de meest unieke en karakteristieke vogels is toch wel de flamingo. Groot, elegant met hun lange nek en dunne poten. Er bestaan in totaal 6 soorten, waarvan 4 in Noord- en Zuid-Amerika en de andere 2 in Europa, Azië en Afrika. Het roze verenkleed hebben ze te danken aan het eten van krabbetjes en garnalen. Laagstaande zoutmeren zijn dan ook hun favoriete locaties.

De verschillen tussen de flamingo's

De Chileense is de enige soort met grijze poten en opvallend roze enkelgewrichten, de kleine flamingo heeft een donkerrode snavel en geel-oranje ogen. De Andes- en James' flamingo kenmerken zich door een gele snavel. De gewone flamingo (de enige soort die in Europa in het wild voorkomt) is de grootste van allemaal. Deze is overwegend wit met vleugjes roze. De Amerikaanse flamingo (ook wel rode, Cubaanse of Caraïbische flamingo genoemd) heeft het meest roze uiterlijk.

Waar kun je flamingo's vinden?

De meeste flamingosoorten komen alleen voor op het zuidelijk halfrond.

  • Grote populaties van de Chileense flamingo zijn te vinden in centraal Peru, Argentinië, Uruguay, Paraguay, Bolivia en het zuiden van Brazilië.
  • De kleine flamingo is voornamelijk een Afrikaanse soort. Ze zitten in het oosten, zuidwesten en westen van Afrika. Tanzania, Namibië, Botswana en Zuid-Afrika. Kleinere groepen komen voor in India en Zuid-Spanje.
  • De leefomgeving van de James' flamingo beperkt zich tot het zuidwesten van Peru, noordwesten van Chili, West-Bolivia en noordelijk Argentinië. Hij heeft hiermee het kleinste verspreidingsgebied van alle soorten. In deze gebieden komt ook de andesflamingo voor. Beide soorten zijn nauw verwant aan elkaar.
  • De Amerikaanse flamingo komt voor in Florida en de zuidoostelijke staten van de VS, het Caraïbisch gebied, o.a. in de zoutpannen van Bonaire, en de Galapagoseilanden.
  • De gewone flamingo heeft het grootste verspreidingsgebied: Afrika, Noordwest-India en het Midden-Oosten maar ook delen van Europa, waarvan de Camargue in Zuid-Frankrijk het bekendste is. Ook komen ze voor in Spanje, Italië, Portugal, de Balkan, Griekenland en sporadisch in ons eigen Nederland!

Flamingo's in Grevelingenmeer, Zeeland

Hoewel de flamingo's overwegend zonnige plekken opzoeken, zijn er toch in Nederland - in de winter welteverstaan - drie soorten flamingo’s die samen komen in het Grevelingenmeer (Zeeland): de Europese, de Chileense en de Amerikaanse flamingo. Dat ze uitgerekend in die periode samenkomen in Nederland heeft alles te maken met het aanbod van voedsel. Wil je dus dichtbij huis blijven dan is een tripje richting Zeeland het overwegen waard. Ben je bereid wat verder te reizen, en de dieren te zien op de wat meer zonnige bestemmingen, bekijk dan hieronder het reisaanbod.

Bezoek de flamingo's met deze reizen!

 

Gratis reisgidsen bestellen?