Koala's spotten in het wild

Een wilde koala in de boom

De meeste mensen denken bij Australië aan vrolijk rondspringende kangoeroes in de outback. Maar een goede tweede plek is toch echt voor de schattige koala - ook wel bekend als de koalabeer. Ondanks de naam en het uiterlijk is het geen beer, maar een buideldier (Marsupialia). Hoewel het zien van de kangoeroe een zekerheidje is in veel delen van Australië, is het spotten van de schuwe koala iets lastiger. De leefomgeving wordt helaas steeds kleiner maar met deze tips hieronder moet het zeker lukken de dieren in het wild te spotten!

Waar leeft de koala?

Het leefgebied van de koala beperkt zich tot het oosten en zuiden van Australië, van Queensland tot Victoria. Vele reizigers komen binnen via Sydney, Brisbane, Melbourne en Adelaide. Vanaf hier kun je prima de parken opzoeken waar de dieren zitten. Wees alleen niet teleurgesteld als je richting huis gaat zonder spectaculaire actiefoto's: Slapen namelijk de grootste hobby van de koala. Dit doen ze zo'n 20 uur per dag!

  • Raymond Island – Victoria | Op Raymond Island, dat toegankelijk is met een kleine ferry, zit een enorme groep koala's. Je moet wel enorm veel pech hebben om geen glimp op te vangen van deze grijze pluisbol. Er is veel accommodatie aanwezig en er zijn goede, duidelijke paden voor alle soorten wandelingen.
  • Kangaroo Island – Zuid-Australië | Dit eiland is letterlijk thuisbasis voor tienduizenden koala's. Ze komen zelfs in grotere aantallen voor dan de bewoners van het Kangaroo Island. Hanson Bay Wildlife Sanctuary biedt voor een kleine $9,00 een mooie gelegenheid om de koala te zien. Met geluk spot je ook de tammarwallaby, kangoeroe, vleermuis, mierenegel, buidelrat en Australische griel. Wil je nog meer wildernis en in alle rust op zoek gaan? Dan is het Lathami Conservation Park in het noorden van het eiland een aanrader.
  • Kennett River – Victoria | Naast één van de mooiste routes biedt de Great Ocean Road een hoop mooie plekken om de koala te zien. Een topplek is Kennett River, tussen Lorne en Apollo Bay. Je start bij het Kennett River Coastal Reserve en vanaf daar rijd of loop je langs de Grey River Road. Je zult vele koala's tegenkomen en in het voorjaar - met een beetje geluk - baby koala's!
  • Port Stephens – New South Wales | Op een uurtje rijden vanaf Newcaste ligt het Tilligerry Habitat Environment Centre. Hier kun je zelf wandelen of een gids meenemen. Naast koala's kun je hier ook vele slangen en hagedissen tegenkomen, en bijzondere vogelsoorten als de geeloograafkaketoe, zilvermonarch, het bont elfje en de lepelbekeend.
  • Bimbi Park – Victoria | Kamperen tussen de koala's? Bimbi Park in Cape Otway biedt geweldige accommodaties, een prachtige kustlijn en wildernis. Hier kun je wandelingen maken, met of zonder gids. Er zijn vogel-spot tours, je kunt gaan snorkelen, duiken of gewoon lekker genieten bij de hut van de natuur om je heen.

De beste reistijd om koala's te spotten

Het hele jaar door kun je koala's spotten in Australië. De beste tijd in de zomer is zonsondergang - wanneer het paringsritueel van de koala begint. Rijd wel voorzichtig. Koala's verlaten regelmatig de bomen en gaan soms midden op de weg zitten.

Reistips naar de koala

 

Gratis reisgidsen bestellen?