De komodovaraan spotten in het wild

Komodovaranen zijn de grootste en zwaarste hagedissen ter wereld. Volwassen dieren worden wel 3 meter lang en wegen meer dan 140 kilo! Gemiddeld worden ze zestig jaar oud. Het zijn machtig ogende dieren met een brede, platte kop, ronde snuit, gebogen poten en een flinke gespierde staart. Door het intrigerende uiterlijk is de komodovaraan ook bron van inspiratie geweest voor talloze boeken en films zoals Suske en Wiske, King Kong en Skyfall. Wat is nu spannender dan zelf oog in oog te staan met deze reuzenhagedis?

Bezoek de komodovaraan met deze reizen!

De komodovaraan, een kwetsbare diersoort

Deze gigantische reptielen wandelen al miljoenen jaren over de aardbodem, maar werden pas in 1910 ontdekt door biologen. Tegenwoordig komen ze alleen nog maar voor op de Kleine Soenda-eilanden van Indonesië. De populatie komodovaranen bestaat uit ongeveer 2400 exemplaren, waarvan rond de 1250 leven op Komodo, 1100 op Rinca en nog zo'n 50 dieren aan de westkust van Flores. Het kleine aantal maakt ze ook extra kwetsbaar. Een vulkaanuitbarsting zou de populatie in een keer kunnen uitroeien maar ook de mens vormt een serieuze bedreiging. Om die reden is het gehele gebied sinds 1986 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Over Komodo National Park

Het park bestaat uit drie grote eilanden – Komodo, Rinca en Padar – en 26 kleinere. Wanneer je het Komodo National Park wilt bezoeken, kan dat alleen per boot in combinatie met een georganiseerde tour. Hier hoort ook een ranger bij die de dieren eventueel op afstand kan houden. De komodovaraan heeft sterke gifklieren dus deze bescherming is geen overbodige luxe. Zonder ranger mag je niet op pad. De belangrijkste uitvalsbasis voor Komodo is het plaatsje Labuan Bajo aan de westkust van Flores. Ook op Flores zijn de dieren te spotten. Maar ook vanaf andere omliggende eilanden varen boten naar de eilandengroep.

Komodo in combinatie met Bali en Lombok

Excursies naar Komodo zijn prima te combineren met rondreizen door Bali en Lombok. Dagelijks vertrekken vluchten vanuit Denpasar in Bali naar Labuan Bajo’s Komodo Airport. Vanaf Lombok zijn er veerdiensten die varen tussen de eilanden. Varanen kun je gezien de aantallen het beste spotten op Rinca en Komodo. Maar wat als je moet kiezen? Als de komodovaraan de nummer 1 reden is, bezoek dan Komodo. Maar als je een mooie wandeltrip net zo belangrijk vindt, is Rinca minstens zo mooi. Naast de varanen als hoofdattractie, heb je ook grote kans om waterbuffels, apen en herten te spotten. Ook zijn er geweldig mooie duik- en snorkeltrips te boeken vanaf de nabijgelegen eilanden.

Beste reistijd voor Komodo en Rinca

Een regenbuitje is waarschijnlijk geen ramp, maar voor een grotere kans op droog weer is de periode van april tot en met oktober de beste optie. November tot eind maart is het best te vermijden, dan is het regenseizoen. Wat ook je voorkeur heeft, de parken zijn het hele jaar toegankelijk.


 

Gratis reisgidsen bestellen?