Olifanten spotten in het wild

Een groep Afrikaanse olifanten

Er bestaan twee soorten olifanten: de Afrikaanse en de Aziatische olifant. Qua formaat wint de Afrikaanse het en is het grootste en zwaarste landdier ter wereld. Ze hebben naast de kenmerkende slurf ook prachtige slagtanden. Voor de dieren meer een vloek dan een zegen. Overal wordt schrikbarend veel op ze gejaagd voor het ivoor en dat maakt ze zeer kwetsbaar. Met name in Oost-Afrika heeft de grootste achteruitgang plaatsgevonden: in slechts tien jaar tijd is de olifantenpopulatie gehalveerd.

Gelukkig is China als grootste boosdoener in dit verhaal recent tot inkeer gekomen. Het land heeft de bewerking en handel in ivoor sinds maart 2017 aan banden gelegd. Door de olifanten in hun natuurlijke omgeving te gaan zien, laat je ook merken aan de regeringen dat wildlife toerisme er toe doet en hier op lange termijn natuurlijk veel meer aan te verdienen valt.

De olifant bezichtigen is een hele belevenis. Iedereen kent ze wel uit de dierentuin, maar wanneer je een kudde tegen het lijf loopt tijdens een safari is dit een overweldigende ervaring. Maar waar kun je nu het beste olifanten bezichtigen?

Krugerpark, Zuid-Afrika

Allereerst het Nationaal Park Kruger (ook wel Krugerpark). Dit is één van de meest bekende wildparken van Afrika en verreweg het populairste park van Zuid-Afrika. Hier kun je vanuit je eigen auto of met een ranger van het park, naast de Afrikaanse olifant ook de rest van de Big-Five spotten: de leeuw, de buffel, de luipaard en de neushoorn. Gezien de enorme populariteit van het park zal het niet lastig zijn om reizen naar deze bestemming te vinden. Door de noordoostelijke ligging en de immense omvang van het land, is het lastiger te combineren met een (auto)reis door het zuiden. Doorgaans is dit met een binnenlandse vlucht prima op te lossen.

Honderden olifanten in Addo Elephant

Addo Elephant National Park in Zuid-Afrika is een wat minder bekend park maar evengoed ontzettend de moeite waard! Het ligt op anderhalf uur rijden vanuit Port Elizabeth. Hier leeft een groep van minstens 450 olifanten en daarbij vele andere dieren zoals de zebra en de bedreigde zwarte neushoorn. Ook hier is de gehele Big-Five te bewonderen. Het voordeel aan de ligging van Addo Elephant National Park is dat het in tegenstelling tot het Krugerpark, malariavrij is.

Serengeti National Park, Tanzania

Het Serengeti National Park in het noorden van Tanzania is wereldwijd beroemd om de migratie van de gnoes. Ze leggen jaarlijks duizenden kilometers af op zoek naar gras. Een waar spektakel! De Afrikaanse olifant is in de Serengeti met 2100 dieren vertegenwoordigd en daarmee een bewoner die je zeker tegen zult komen op je safari.

Olifanten spotten in Zuid-Afrika en Tanzania!

 

Gratis reisgidsen bestellen?