Tijgers spotten in het wild

Bengaalse tijger in de jungles van India

De tijger is de grootste van alle katachtigen en komt alleen in Azië voor. Deze prachtig gestreepte carnivoor leeft voornamelijk in tropisch regenwoud, moerasgebieden, graslanden en savannes. Na jaren van slechte vooruitzichten zijn hun aantallen weer iets aan het stijgen maar er is nog veel werk nodig om de tijgers tegen uitsterven te beschermen. Wil je ze zien in het wild? Bekijk dan hieronder onze tips!

Waar leeft de tijger in het wild?

Tijgers zijn verdeeld in 9 ondersoorten waarvan nog maar 6 soorten in het wild voorkomen. Hieronder hun leefgebied per tijgersoort.

  • De Bengaalse tijger komt voornamelijk voor in India maar er leven ook exemplaren in China, Bangladesh, Bhutan, Nepal en Myanmar. Deze tijgersoort is met 2.500 dieren de meest voorkomende in het wild.
  • Sumatraanse tijgers zijn de kleinste onder de tijgers. Zoals de naam al zegt, komen ze voor op Sumatra en het is de enige tijgersoort in Indonesië. De populatie is met 400 exemplaren op zijn minst gezegd dramatisch te noemen en staan dan ook op de rode lijst van bedreigde diersoorten.
  • De leefomgeving van de Siberische tijger, ook wel amoertijger genoemd, is het verre oosten van Rusland, Noord-China en mogelijk Noord-Korea. Door het jagen was het dier rond de jaren '40 bijna uitgestorven met nog maar 40 exemplaren in het wild. Totdat Rusland als eerste land de tijger volledige bescherming gaf. Hierna zijn de aantallen weer licht gestegen tot circa 540 dieren. De Siberische tijger is de grootste van alle tijgers.
  • De Zuid-Chinese tijger is de meest bedreigde soort en het ziet er zeer somber uit: in het wild is deze tijger de laatste 25 jaar niet meer waargenomen, dus de kans bestaat dat hij al in het wild is uitgestorven. Hij kwam voor in zuidelijk en centraal China.
  • Rustende tijgers op een pad in het Bandhavgarh National Park, India
  • De Maleise tijger komt nog voor in het uiterste zuiden van Thailand en het Maleisisch schiereiland. Voorheen werden ze gezien als Indochinese tijgers maar DNA-onderzoek in 2004 bewees dat het wel degelijk om een andere ondersoort ging. Het is het nationaal icoon van Maleisië en de populatie is met 250-340 exemplaren niet groot meer.
  • In 2010 sloeg het WNF alarm voor de Indochinese tijger. De populatie was in 10 jaar tijd met 70%(!) gedaald. Verspreid over maar liefst 6 landen, Thailand, Cambodja, China, Laos, Myanmar en Vietnam leven nu nog maar 350 tijgers. Het Dawna Tenasserimlandschap dat door Thailand en Myanmar loopt, biedt hoop. In dit beschermd natuurgebied leven zo'n 200 Indochinese tijgers.

De beste plekken om tijgers te spotten

De helft van de wereldpopulatie tijgers is te vinden in India. Er zijn ruim 1400 exemplaren te vinden, waarbij hun leefgebied verdeeld is over ruim 40 nationale parken. Om de kans op het spotten van een tijger te vergroten, hebben we de drie meest interessante parken op een rij gezet.

  • Bandhavgarh National Park in de deelstaat Madhya Pradesh, heeft met 50 stuks het grootst aantal tijgers op een oppervlakte van 100 vierkante kilometer. Oorspronkelijk leefde hier ook de witte tijger maar deze is helaas verdwenen. De witte tijger werd voor het laatst gezien in 1951. Niet alleen is dit de leefomgeving van de tijger. Met geluk spot je hier ook een luipaard, beer of Indische bizon. Hoewel het park open is van oktober tot juni, is de beste tijd om dit park te bezoeken van april tot juni.

  • Wanneer je een foto ziet van een tijger in India, dan is de kans groot dat deze genomen is in Ranthambore National Park, één van de favorieten onder wildlife fotografen. Het is een van India's grootste parken met ruim 1.300 km2. Het is tegenwoordig een van de beste plekken ter bescherming van de tijger. Dit was ooit wel anders. In de jaren '60 werd er nog volop geschoten op tijgers in het park. Toen Koningin Elizabeth II het park bezocht en Prins Philip een tijger schoot, werd het park wereldberoemd. Gelukkig kwam er een jachtverbod vanaf 1973 en kregen de tijgers een beschermde status. Naast tijgers leven er onder andere ook luipaarden, lippenberen en krokodillen. De beste reistijd voor dit park zijn de maanden februari tot mei. Februari en maart hebben de aangenaamste temperatuur, maar de kans op tijgers spotten is het grootst in april en mei.

  • Kanha Tiger Reserve, ook wel het Kanha National Park genoemd, is het grootste park in centraal India en bevindt zich net als het hierboven genoemde Bandhavgarh National Park in Madhya Pradesh. Het is ook bekend omdat de jungles van dit park schrijver Rudyard Kipling geïnspireerd zouden hebben voor het wereldberoemde verhaal van The Jungle Book. Het park bevat grote, open vlaktes waarbij de kans op het spotten van een tijger aanzienlijk is. Maar net zoals in het verhaal zijn hier ook pythons, apen en beren te vinden. Alleen Mowgli ontbreekt nog! April tot juni zijn de beste maanden om de tijgers in het park te spotten.

Top 3 reizen naar de tijger

 

Gratis reisgidsen bestellen?