een vliegende buizerd

Buizerd | Roofvogels in Nederland

door Redactie

Zie je een bruin gekleurde roofvogel, op een lantaarnpaal, tak of aan de kant van de autoweg? Grote kans dat het om een buizerd gaat. Van alle roofvogels in Nederland, is de buizerd samen met de torenvalk de meest voorkomende soort. Inmiddels zijn er zo’n 8.000 tot 10.000 broedparen en hun aantal blijft – ook wereldwijd – stijgen.

Hoe herken je een buizerd?

Nederland telt 14 soorten roofvogels. De buizerd valt op door zijn bruin met wit gevlekte verenkleed en gele snavel. Ze kunnen behoorlijk groot worden met een lengte van 40 tot 58 cm en een spanwijdte van wel 1.40 meter!

Ook een buizerd in de lucht is doorgaans gemakkelijk te herkennen. De onderkant van de vleugels is licht van kleur en soms bijna wit. Ze cirkelen rond, op zoek naar hun prooi. In maart, tijdens de baltsvlucht, zijn het echte acrobaten in de lucht: klimmen, dalen, snel naar plotseling langzaam – een waar schouwspel.

Wat is hun leefgebied?

In uitgestrekte bossen, weilanden en heidevelden worden ze het meest gezien. Zolang ze er maar een nest kunnen bouwen en er veel voedsel is. Ook zijn ze regelmatig te spotten in steden en woonwijken. Buizerds laten zich gemakkelijk fotograferen. Zeker wanneer je het geluid kent en goed rondkijkt in de bossen, zul je er vroeg of laat een zien zitten. Of beter nog, voorbij zien vliegen. Een geweldig gezicht!

Wat eet de buizerd?

Het zijn echte opportunisten. Het dier is vrij log en traag. Zeker wanneer je het vergelijkt met een valk. Daarom is het jagen op snelle prooien niet hun sterkste kant. Kleine zoogdieren zijn niet veilig voor de buizerd, net als kikkers en jonge vogels. Je treft ze vaak aan langs (snel)wegen omdat ze op zoek zijn of wachten op een verkeersslachtoffer. Helaas worden ze ook zelf soms aangereden door een auto.  

De buizerd krijgt het regelmatig aan de stok met de zwarte kraai. Deze aaseters zijn niet bang voor een confrontatie en krijgen het soms zelfs voor elkaar om de grotere buizerd te verjagen bij het eten.


Is het dier agressief?

Het is jaarlijks terugkerend nieuws: agressieve buizerds, of nog spectaculairder: een “terrorbuizerd”. Ze zijn van zichzelf niet agressief tegen mensen, het gaat hier om exemplaren die hun nest verdedigen tegen voorbijgangers. Vaak komt dit gedrag door een eerdere traumatische ervaring van de buizerd met mensen.

Wandelaars of fietsers kunnen hierbij gewond raken aan het hoofd. Een petje met zonnebril op het achterhoofd kan hierbij helpen. De buizerd valt nooit van voren aan en zal zo denken dat hij van beide kanten aangekeken wordt. Maar het beste is natuurlijk het vermijden van het dier en het nest binnen een straal van 100 meter. Let hier ook goed op de bordjes, eventueel geplaatst door de gemeente. Voor meer info over roofvogels, neem eens een kijkje op de website van de Nederlandse vogelbescherming.

Help de vogels een handje

Bonte specht aan een voedersilo

Zomer of winter, een tuin vol vogels is altijd een prachtig gezicht. Wil je je tuin of balkon vogelvriendelijk inrichten? Dit doe je bijvoorbeeld met nestkasten, voederhuisjes en diervriendelijke planten.

Een aanrader is Vivara. Zij hebben een groot aanbod en je steunt ook meteen stichtingen zoals de Vogelbescherming, Vlinderstichting en Stichting Egelbescherming.