Natuur en wildlife in Griekenland

door Redactie
Natuur en wildlife in Griekenland

Bij Griekenland denk je al snel aan strandvakanties aan de Middellandse Zee en de talloze, prachtige eilanden die het land rijk is. Maar wist je dat Griekenland ook 24 natuurparken heeft en 116 soorten zoogdieren telt? En dat je naast dolfijnen en zeeschildpadden ook een vlindervallei kunt bezoeken of zelfs beren kunt gaan spotten?

Bezoek Griekenland met deze specialisten!

SNP Reizen

SNP | Actieve reizen, fiets- en wandelvakanties


Bekijk reisaanbod

TUI

TUI | Individuele rondreizen en eilandhoppen in Griekenland


Bekijk reisaanbod

Kras

Kras | rondreizen en actieve vakanties naar Griekenland


Bekijk reisaanbod

Beren spotten in Griekenland

De bruine beren komen verdeeld over twee grote populaties in het noorden voor: de Pindos populatie leeft op 11.000 km2 rotsachtig natuurgebied, en een groep in het Rodopegebergte. Dit gebergte van bijna 15.000 km2 loopt door in buurland Bulgarije.

Wil je de beren op het vasteland ontmoeten, dan zijn er verschillende tours te boeken. Natural Greece is een specialist in duurzame reizen en biedt deze tours aan vanuit Thessaloniki. Dit is de tweede grootste stad van Griekenland en is gemakkelijk te bereiken.

Europese Bruine beer

Je bezoekt dan ook het Prespameer dat zich bevindt op het drielandenpunt van Macedonië, Albanië en Griekenland. Dit is één van de belangrijkste draslandgebieden van Europa. Er zijn 273 vogelsoorten te vinden waaronder de Dalmatische pelikaan en steltkluut! De berentours in het Rodopegebergte zijn beter te boeken vanuit Bulgarije, aangezien dit gebied zich voor 83% bevindt in het buurland. De beste tijd om de bruine beer te spotten is april/mei en september tot november.

Schildpadden op Zakynthos en Kreta

De Caretta Caretta zeeschildpad is zowel op Zakynthos als Kreta te vinden. Het meest bekend is het Zakynthos National Marine Park, één van de belangrijkste nestplekken van schildpadden in Europa. Vele schildpadden zitten in de baai van Laganas en de Strophaden, op 40 km van Zakynthos. Ze worden goed beschermd en na zonsondergang zijn de stranden niet meer toegankelijk.

Je kunt de volwassen schildpadden op zee bekijken met een boot of duiktrip. Je kunt hier ook geweldig snorkelen! Verdiep je hierbij wel in de touroperator, sommigen nemen het niet zo nauw en storen de dieren meer dan zou moeten. Op Kreta zijn de Messara baai en de stranden bij Chania en Rethymnon nestplekken voor de schildpad. De nesten komen uit van juli tot oktober.

Dolfijnen en zeehonden in Alonissos Marine Park

Het grootste beschermde zeereservaat van Europa is een must-see! Alonissos Marine Park is een prachtige duikbestemming en leefgebied van een groot aantal spectaculaire dieren.

De beroemdste bewoner is de Mediterrane monniksrob. Hoewel het de laatste tijd weer iets beter gaat, zijn de aantallen met amper 600 stuks in totaal nog steeds zeer klein. Dit maakt de monniksrob nog steeds het meest bedreigde zeeroofdier ter wereld. De gestreepte dolfijn en de tuimelaar kun je spotten tijdens een van de excursies rondom het natuurpark.

Vlindervallei Petaloúdes op Rhodos

Elk jaar, eind mei, verwelkomt het eiland Rhodos duizenden vlinders. Dit overweldigende natuurgebied, met watervallen en riviertjes is een lust voor het oog. Ze komen af op het enige natuurlijke bos van Oosterse amberbomen in Europa. Overal waar je kijkt zie je de vlinders en met geluk komen ze zelfs op je zitten!

Hotspots van Griekenland op de kaart