Potvis net onder het wateroppervlak

Top 10 grootste dieren op aarde

door Redactie

De aarde is bevolkt door prachtige dieren in alle vormen, van microscopisch klein tot machtig groot. Zeker wanneer we kijken naar de grootste dieren op aarde, dan stellen we als mens maar weinig voor. Wist je dat sommige de omvang halen van een huis, een schip of zelfs complete gebouwen? Hieronder de top 10 van grootste dieren ter wereld!

10. Giraffe

giraffe

Het hoogste landdier op aarde is natuurlijk de giraffe. Deze vriendelijke reuzen kunnen tot wel 5,5 meter lang worden. Door hun lengte en de ogen aan weerszijden van hun kop, zijn ze ook voor andere dieren een goede hulp bij eventueel gevaar. Wist je dat de giraffe als kwetsbaar op de rode lijst van IUCN staat? De laatste jaren is de populatie sterk achteruitgegaan, mede door het kleiner worden van hun leefgebied, illegale jacht en conflicten.

9. Afrikaanse savanneolifant

Een kudde Afrikaanse olifanten

Zoals de naam al doet vermoeden, leeft deze gigantische herbivoor in Afrika. Tegenwoordig komen ze alleen nog voor ten zuiden van de Sahara. De savanneolifant heeft een schouderhoogte tot wel 4,2 meter en kunnen maar liefst 12.000 kg wegen. Ook de olifant heeft sterk te lijden onder de illegale jacht. Hun prachtige slagtanden zijn dan ook eerder een grote vloek dan een zegen.

8. Anaconda

Een anaconda in het gras

De grootste slang ter wereld is de anaconda. Qua lengte doet hij net onder voor de netpython. Het imago van deze wurgslang is wat overdreven, voornamelijk door alle films en verhalen de laatste decennia, maar desondanks is het een indrukwekkend dier dat wel 7 meter lang kan worden! Ze komen voor in delen van noordelijk Zuid-Amerika, waaronder Colombia, Brazilië en Peru.

7. Langkamzaagvis

Een zwemmende langkamzaagvis

Een van de minst bekende diersoorten uit deze lijst. De langkamzaagvis is een groene verschijning met een enorme zaag als neus. Ze leven in tropische wateren en staan helaas op de IUCN rode lijst van ernstig bedreigde diersoorten. Rondom Zuid-Afrika, Sri Lanka en Maleisië komen ze al niet meer voor. Alleen rond Australië is de langkamzaagvis nog in kleine aantallen te vinden.

6. Orka

Een orka springend uit het water

Nog een dier waarvan het imago deels bepaald is door Hollywood. De orka, oftewel ‘Free Willy’. Dit grootste lid uit de familie van dolfijnen komt voor in elke oceaan en heeft maar weinig natuurlijke vijanden. Ze eten vrijwel alles en kunnen zelfs de confrontatie aan met haaien en sommige walvissen. Mannetjes worden 8 tot wel 10 meter lang, vrouwtjes tussen de 7 en 8,5 meter.

5. Berardius walvis

Twee berardius walvissen aan het wateroppervlak

Anders dan de naam doet vermoeden is de berardius walvis een dolfijnensoort, uit de familie van spitssnuitdolfijnen. Het grootst gevonden mannelijke exemplaar was maar liefst 11,9 meter lang. De vrouwelijke zelfs 12,8 meter! Ze wegen gemiddeld 11.000 kg, bijna dubbel zo zwaar als een olifant. Ze leven van inktvis en bodembewonende vissen in de wateren van het zuidelijk halfrond.

4. Kolossale inktvis

Illustratie van de kolossale inktvis

De kolossale inktvis is een van de grootste mysteries in zee, ook met de wetenschap van vandaag. Je zou zeggen dat ze vooral voorkomen in horrorfilms maar niets is minder waar. Ze leven op zo’n 2,2 km diepte en worden geschat op 12 tot 14 meter lengte. De ogen van deze inktvis zijn met 30 tot 40 centimeter de grootste van het gehele dierenrijk. Er zijn exemplaren en restanten van deze reuzen gevonden in alle wereldzeeën. De kolossale inktvis komt voor rondom Antarctica en de zuidelijke punten van Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

3. Potvis

Potvis net onder het wateroppervlak

De potvis, hoofdrolspeler uit Herman Melvilles roman Moby Dick. Naast één van de grootste dieren, heeft de potvis ook nog het grootste stel hersenen van elk dier dat ooit op aarde geleefd heeft. Ze duiken op kilometers diepte op zoek naar inktvis. De potvis wordt gemiddeld 17 meter lang en kan wel 50.000 kg wegen. Ze passeren regelmatig de Noordzee waarbij ook verschillende keren exemplaren aanspoelden aan de Nederlandse kust.

2. Grote oceaannoordkaper

De grote oceaannoordkaper springend uit het water

Met gemiddeld 90.000 kg en een lengte van ruim 18 meter, is de grote oceaannoordkaper een terechte nummer twee in deze top 10. Bij de geboorte zijn de dieren al ruim 4 meter lang. Het gaat niet goed met deze walvis. In totaal leven er volgens het IUCN nog zo’n 500 exemplaren wereldwijd, andere studies hebben het over 1000 tot 2000 exemplaren. Hoe dan ook, de getallen zijn dramatisch. De visnetten in zee vormen de grootste bedreiging.

1. Blauwe vinvis


De onbetwiste nummer 1, de blauwe vinvis. De grootste walvis op aarde maar ook het grootste levende dier. Deze oceaanreus wordt gemiddeld 25 meter lang en heeft een gewicht van zo’n 200 ton. Ter vergelijking, dit is de lengte van 3 stadsbussen achter elkaar en het gewicht van 200 auto’s. Ze leven voornamelijk van krill, garnaalachtige diertjes. Per dag verorberen ze zo’n 4000 kg hiervan. De blauwe vinvis komt voor in vrijwel alle oceanen ter wereld.

Help de dieren in eigen land een handje

Bonte specht aan een voedersilo

Zomer of winter, een tuin vol vogels is altijd een prachtig gezicht. Wil je je tuin of balkon vogelvriendelijk inrichten? Dit doe je bijvoorbeeld met nestkasten, voederhuisjes en diervriendelijke planten. Ook hebben zij producten voor egels, eekhoorns en vleermuizen.

Een aanrader is Vivara. Zij hebben een groot aanbod en je steunt ook meteen stichtingen zoals de Vogelbescherming, Vlinderstichting en Stichting Egelbescherming.