Doe mee met de Tuinvogeltelling 2023

door Redactie

Van 27 januari tot en met 29 januari 2023 is het weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling. Al sinds 2001 wordt de Tuinvogeltelling georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met alle verzamelde informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe je ook mee?

Waarom vogels tellen?

Vogels tellen, mits goed uitgevoerd, levert nuttige cijfers op over aantallen en verspreiding van vogels. Dit wordt weer gebruikt voor onder andere:

 • Bedreigde vogelsoorten in kaart brengen
 • Bepalen van gebieden die (nog meer) bescherming nodig hebben
 • Hoe groot de populatie is van de vogelsoorten
 • Wetenschappelijk onderzoek

Meedoen is simpel. Tel een halfuurtje de vogels in de tuin of op het balkon en noteer de resultaten op Tuinvogeltelling.nl.

Meer vogels in de tuin? Onze tips:

 • Zorg voor voederplekken
  Vogels hebben 2 essentiële dingen nodig in de winter: beschut onderdak en aanvullend voedsel. Met vogelvoer kun je vogels tijdens de barre dagen net dat beetje extra geven. Laat ook gerust uitgebloeide bloemen en planten staan, want vogels eten daar de zaadjes uit. 
 • Gebruik een verrekijker
  Zit je liever dichter op de actie? Met behulp van een goede verrekijker kun je de vogels tot in de details bekijken.
 • Hang wat nestkastjes op
  Vogels kun je het hele jaar helpen door nestkastjes op te hangen. Natuurlijk als broedplaats in de lente en de zomer, maar ook in de winter kunnen deze gebruikt worden als schuilplaats.

Top 3 van de Nationale Tuinvogeltelling 2022

In 2022 heeft de huismus gewonnen met 514.993 tellingen. Zo won de mus het vierde jaar op rij. Op plaats twee stond de koolmees en op nummer drie de merel.

Ben jij ook zo benieuwd welke vogels er dit jaar het meeste worden waargenomen? 

Help de vogels een handje

Bonte specht aan een voedersilo

Zomer of winter, een tuin vol vogels is altijd een prachtig gezicht. Wil je je tuin of balkon vogelvriendelijk inrichten? Dit doe je bijvoorbeeld met nestkasten, voederhuisjes en diervriendelijke planten.

Een aanrader is Vivara. Zij hebben een groot aanbod en je steunt ook meteen stichtingen zoals de Vogelbescherming, Vlinderstichting en Stichting Egelbescherming.