Jachtluipaard in actie

Top 10 snelste dieren op aarde

door Redactie

We hebben altijd al een fascinatie gehad voor snelheid. Er wordt veel gekeken naar racewedstrijden, prestaties op de renbaan en we drukken soms maar al te graag het gas diep in tijdens het autorijden. Maar wat heeft de natuur gedaan zodat dieren kunnen ontsnappen aan hun vijanden? Met deze dieren hoef je alvast geen sprintje te proberen. Dit is de top 10 van snelste dieren op aarde: ter land – ter zee én in de lucht!

10. Wapiti

Wapiti in de heuvels

Ok vooruit, er zijn een aantal dieren die wat sneller rennen dan een wapiti, maar gezien zijn forse omvang verdient hij zeker een plekje in deze top 10 snelste dieren. Laat je dus niet voor de gek houden door zijn logge uiterlijk, ze halen gemakkelijk 70 km/u! De wapiti komt met name voor in Noord-Amerika en Azië en is na de eland de grootste hertensoort ter wereld.

9. Europese haas

Europese haas

Een van de kleinste dieren in de lijst is de Europese haas, ook wel bruine haas genoemd. Hoewel ze veel op konijnen lijken, hebben ze veel grotere poten en langere oren. Ze rennen extreem snel, tot wel 75 km/u. Ben je getuige van twee boksende hazen? Dan zijn dit niet twee mannetjes die ruzie hebben, maar een vrouwtje (moer) dat niet in wil gaan op de avances van een mannetje (ram).

8. Thomsongazelle

Thomsongazelle

De Thomsongazelle, een middelgrote antilope en één van de bekendste grazers van de Oost-Afrikaanse savanne, haalt met gemak 80 km/u. Achtervolgingen tussen leeuwen, jachtluipaarden en gazelle’s kunnen heel intens zijn. Helaas voor deze gazelle: hij staat als favoriet bovenaan de menukaart van het jachtluipaard: de nummer vier van deze lijst.

7. Leeuw

Een rennende leeuw

De leeuw leeft in bepaalde delen van Afrika – de grootste aantallen in Zuid-Afrika en Tanzania. Ook komt de leeuw voor in een klein deel van India (alleen in het Gir Forest National Park). Ze leven met name in de open grasvlakten en savannen. Hoewel de mannetjes er het meest imposant uitzien met hun grote manen, zijn het de leeuwinnen die het jachtwerk doen. Ze rennen ze hierbij 80 km/u, wat ze ontzettend effectieve jagers maakt. Meer weten over leeuwen? Bekijk hier 7 feitjes over de leeuw in het blog.

6. Blauwe gnoe

Een rennende gnoe

In het zuiden en oosten van het Afrikaanse continent leeft de gnoe (in het Engels: wildebeest). Ze grazen op de steppen en grasvlakten van o.a. Zambia, Namibië, Kenia en Zuid-Afrika. Het zijn prooidieren voor leeuwen, jachtluipaarden en hyena’s en kunnen daarbij wel wat uithoudingsvermogen gebruiken. 80 km/u is hierbij geen uitzondering.

5. Gaffelbok

Gaffelbok op de uitkijk

Het op één na snelste landdier is de gaffelbok. Deze laat de meeste roofdieren achter in een wolk van stof en zand. Om snelheden te halen van ruim 96 km/u heeft de gaffelbok puntige tenen met schokabsorberende kussentjes en grotere organen voor meer zuurstof tijdens de renpartijen. Ze komen tegenwoordig nog voor in het zuiden van Canada en een deel van Mexico.

4. Jachtluipaard (Cheeta)

Jachtluipaard in actie

De nummer vier, maar wel het snelste landdier op aarde: de jachtluipaard (ook wel: Cheeta). Met ruim 98 km/u en het vermogen om met elke pas 3 meter per seconden te versnellen, maakt de prooi doorgaans weinig kans. Lang houden ze deze snelheid echter niet vol – vaak maar 20 seconden. De behendigheid van het dier is dan ook heel belangrijk tijdens die enkele seconden. De jachtluipaard komt nog voor in delen van Afrika en Iran.

3. Zeilvis

Zeilvis springt uit het water
zeilvis

Dat de zeilvis zo heet, is te danken aan de rugvin van het dier. Ze worden ongeveer 3,5 meter lang en hebben de ultieme bouw om in water – dat veel meer weerstand op een lichaam uitoefent dan lucht – snelheden te halen tot 100 km/u. Met hun lange snuit, die doet denken aan de zwaardvis, gaan ze als een torpedo door zee. De enige vis in de lijst, maar wel een eervolle plek op 3.

2. Fregatvogel

De fregatvogel, mannetje en vrouwtje

Fregatvogels zijn enorm, met een meter lengte en een spanwijdte van zelfs twee meter. Toch zijn ze in staat om enorm snelle duikvluchten tot 153 km/u te nemen richting de prooien in zee. Aangezien ze geen water-afwerend verenkleed hebben, proberen ze de vliegende vissen uit de lucht te pikken. Ze komen onder andere voor op de Galapagos Eilanden, Madagaskar en het Caraïbisch gebied.

1. Slechtvalk


Naast één van de grootste soorten valken, is de slechtvalk het snelste dier ter wereld. Met een snelheid van 320 km/u is dit een beruchte jager. De rest van de tijd vliegt deze vogel niet zo snel, maar eenmaal in de aanval heeft de prooi geen schijn van kans. De valk komt wereldwijd voor, de slechtvalk voornamelijk in Europa en Azië. Ook in Nederland gaat het steeds beter met de vogel maar staat desondanks nog op de rode lijst.

Help de dieren in eigen land een handje

Bonte specht aan een voedersilo

Zomer of winter, een tuin vol vogels is altijd een prachtig gezicht. Wil je je tuin of balkon vogelvriendelijk inrichten? Dit doe je bijvoorbeeld met nestkasten, voederhuisjes en diervriendelijke planten. Ook hebben zij producten voor egels, eekhoorns en vleermuizen.

Een aanrader is Vivara. Zij hebben een groot aanbod en je steunt ook meteen stichtingen zoals de Vogelbescherming, Vlinderstichting en Stichting Egelbescherming.