Verschillende dieren hebben ook verschillende soorten kracht. Grote dieren met pure, brute kracht waarmee getild, gesleept en gevochten kan worden. Maar vergeet zeker de kleinere diersoorten niet, die in verhouding zelfs veel sterker zijn en vele honderden malen hun eigen gewicht kunnen dragen. Bekijk hier de top 10 sterkste dieren op aarde.
10. Grizzlybeer
De grizzlybeer is één van de sterkste dieren ter wereld. Ze komen voor in Canada en het noordwesten van de Verenigde Staten. Grizzly’s bereiken een hoogte van 2,5 meter en een gewicht van 350 kg. Deze grotere ondersoort van de bruine beer kan 0,8 keer zijn eigen gewicht tillen. Dat komt neer op ruim 500 kg. Daarnaast is de kracht in hun kaken zo immens, dat ze in staat zijn een bowlingbal in stukken te bijten. Een gevecht met vrijwel elk dier zullen ze winnen.
9. Anaconda
Er zijn vier soorten anaconda’s in de wereld: de gele, donker gevlekte, Boliviaanse en de meest bekende – de groene anaconda. Dit is ook de grootste, zwaarste slang en heeft zelfs een plekje in de top 10 grootste dieren op aarde! Ze kunnen meer dan 9 meter lang worden en tot 227 kg wegen. De anaconda is niet giftig en behoort tot de wurgslangen. Daarbij maakt de omvang van de prooi niet uit. Ze wurgen met gemak diersoorten als wilde zwijnen, jaguars en kaaimannen.
8. Olifant
Het grootste landdier op aarde is de Afrikaanse savanneolifant. Ze zijn groter en sterker dan de Aziatische olifant. De savanneolifant wordt 2,5 tot 3,5 meter groot. De stier haalt tot wel 6300 kg, een koe 3500 kg. Ze tillen met hun brute kracht tot 9000 kg op. Daarbij komt de slurf ook goed van pas. Deze bevat 40.000 spieren en kan een gewicht aan van 200 kg. Slagtanden gebruiken de olifanten met name voor graven, ter verdediging en om te vechten met andere mannetjes.
7. Muskusos
Anders dan zijn uiterlijk doet vermoeden, is de os meer verwant aan geiten en schapen en antilopen dan aan runderen. De muskusos komt voor op de koudere plekken op aarde: Canada, Rusland, Groenland, Noorwegen en Noord-Siberië. Het gewicht van de muskusos haalt gerust de 640 kg en het dier kan tot 800kg tillen. Ze worden regelmatig gebruikt in de landbouw en staan symbool voor kracht, stabiliteit en vastberadenheid.
6. Tijger
De tijger is de sterkste katachtige ter wereld. Ze bewonen de moerasgebieden, regenwouden en graslanden in o.a. India, Nepal, Maleisië en Rusland. Van alle ondersoorten in de Siberische tijger de grootste. Een volwassen exemplaar weegt ruim 300 kilo en kan twee keer zijn eigen gewicht dragen. Het zijn effectieve jagers die met name op twee poten zeer dodelijke tegenstanders vormen. Met deze kracht kunnen ze zelfs leeuwen verslaan.
5. Arend
Ook de vogels mogen we niet vergeten, zeker als we het hebben over de kracht van de arend. De arend heeft krachtige poten, een grote gekromde snavel en twee uiterst scherpe klauwen. Hiermee duiken ze op prooien als vossen, wilde katten en zelfs hertachtigen. Er bestaan 60 verschillende soorten arenden in de wereld. Met hun sterke en brede vleugels kunnen ze een hoogte bereiken tot wel 4,5 kilometer.
4. Gorilla
De gorilla is de grootste primaat op aarde. Ze staan zelfs bekend om hun ongelofelijke kracht. Ze bereiken een lengte van 1.75 meter en wegen ‘slechts’ 200 kg. Maar vergis je niet, de gorilla tilt met zijn sterke, lange armen tien keer zijn eigen gewicht. Het wandelen op hun knokkels zorgt voor balans en maakt de armen ook nog krachtiger. In vergelijking met de mens zijn gorilla’s 15 tot 20 keer sterker.
3. Bladsnijdersmier
We zijn aangekomen bij de top 3. Wellicht vreemd maar nu nemen de insecten het over van de groten op aarde. De bladsnijdersmier is een diertje van 2,1 centimeter groot en desondanks één van de sterkste dieren ter wereld. Ze kunnen namelijk tot 50 keer hun eigen gewicht tillen. Met hun krachtige kaken snijden en tillen ze grote stukken blad en lopen hiermee flinke afstanden. Dit doen ze in groepen van miljoenen exemplaren. Ze bladeren gebruiken ze niet als voedsel maar voor hun schimmeltuin. De mieren leven juist van schimmels.
2. Neushoornkever
Op de tweede plek staat de neushoornkever. Deze behoort tot de bladsprietkevers en vormt de grootste groep kevers in de wereld. Ze worden slechts 15 cm maar zijn in staat om objecten te verplaatsen met 850 keer hun eigen gewicht. Als we als mens evenveel kracht hadden, konden we in verhouding 65.000 kg tillen! De neushoornkever komt wereldwijd voor, waaronder ook Nederland en België.
1. Mestkever
Zouden we allemaal zo sterk zijn als de machtige mestkever, dan tilden we met gemak een blauwe vinvis uit de zee. Deze keversoort leeft op alle continenten behalve op Antarctica. Ze doen zich tegoed aan uitwerpselen van andere dieren en rollen dit als bolletjes de gegraven tunnels in. Ze zijn niet vies van een gevecht, met name als het gaat om rivaliteit tussen mannetjes bij het vinden van een partner. Met het tillen van 1141 keer hun eigen gewicht mag de mestkever zich absoluut het sterkste dier op aarde noemen.
Help de dieren in eigen land een handje
Zomer of winter, een tuin vol vogels is altijd een prachtig gezicht. Wil je je tuin of balkon vogelvriendelijk inrichten? Dit doe je bijvoorbeeld met nestkasten, voederhuisjes en diervriendelijke planten. Ook hebben zij producten voor egels, eekhoorns en vleermuizen.
Een aanrader is Vivara. Zij hebben een groot aanbod en je steunt ook meteen stichtingen zoals de Vogelbescherming, Vlinderstichting en Stichting Egelbescherming.