Snow monkeys (Japanse makaken) in Jigokudani Monkey Park, Japan.

Top 5 beste natuurdocumentaires op Netflix

door Redactie

Als je kippenvel krijgt bij het zien van spectaculaire onderwaterbeelden, duizelingwekkende luchtopnames van miljoenen migrerende vogels of naar vis springende berenfamilies, dan hebben we goed nieuws. Heb je Netflix dan is er een geweldige collectie natuurdocumentaires beschikbaar. We hebben een selectie voor je gemaakt van de 5 beste natuurdocumentaires die momenteel te zien zijn, waaronder de recent verschenen, 8-delige serie Our Planet.

Our Planet


Our Planet is het langverwachte antwoord van Netflix op de prachtige BBC Earth titels. De overeenkomsten zijn dan ook groot. Zo werkte opnieuw de Britse producer Alistair Fothergill mee (bekend van BBC maar ook vele natuurdocumentaires voor Disney) en wordt alles weer op dezelfde, prettige toon verteld door David Attenborough.

Er is echter één heel belangrijk verschil met de Planet Earth-afleveringen: Netflix laat de kijker echt nadenken over wat er moet gebeuren om al deze natuurpracht ook te behouden. Deze insteek, waarbij de producenten er duidelijk voor hebben gekozen niet te doen alsof er niets aan de hand is, maakt dit tot de belangrijkste natuurreeks van de afgelopen jaren. Vier jaar tijd, 50 landen en 600 cameramensen. Dit alles gefilmd in haarscherp 4K. Je kijkt je ogen uit!

Mission Blue


De oceanen hebben enorm te lijden onder vervuiling, verzuring en overbevissing wat uiteindelijk zal resulteren in een verwoestend effect voor alles op aarde. Volg de legendarische eco-activiste Sylvia Earle op haar missie om te de zorgelijke toestand van de oceanen te tonen aan de wereld.

Mission Blue is gemaakt door het team achter het prijswinnende The Cove en gefilmd in een periode van 3 jaar op vele plekken over de wereld. Een aanrader met bijzonder mooie beelden!

Virunga


Diep in de jungles van Oost-Congo ligt Virunga National Park: 8.000 vierkante kilometer aan overweldigende biodiversiteit. Dit is ook de leefomgeving van de laatste berggorilla’s. In deze wilde, maar betoverende omgeving strijdt een bevlogen team van parkrangers al vele jaren tegen de stroperij. Dit met groot gevaar voor eigen leven. Een heel spannende, confronterende documentaire.

Chasing Coral


Koraal – één van de mooiste verschijningen op aarde. Het bruist van het leven. Vissen, weekdieren en sponzen vormen daarnaast de meest opvallende bewoners van het rif. Toch gaat het al jaren niet goed met koraal.

Iedereen leest wel eens een nieuwsbericht over de afname van koraal. Maar zoals met veel dingen – je moet het vaak zelf zien om een beeld te krijgen van de ernst. In oogverblindend HD bewegen we langs de koraalriffen overal ter wereld en zien we de gevolgen van de mens.

The Ivory Game


The Ivory Game, momenteel te zien op Netflix, past prima in het rijtje dierenrechten-thrillers van de afgelopen jaren. De documentaire werd geproduceerd door Leonardo DiCaprio. In de laatste vijf jaar werden maar liefst 150.000 olifanten gedood voor hun slagtanden. Criminele netwerken smokkelen het ivoor naar China, waar het bewerkt wordt tot luxegoederen. Een miljardenindustrie.

Met gevaar voor eigen leven laten de filmmakers de schending van dierenrechten zien. Ze gaan undercover in China waarbij al snel duidelijk wordt hoe gevaarlijk het is. Een wereld die draait om veel geld – waarbij geweld niet wordt geschuwd.