Bijna geheel verscholen tussen ongerepte bossen, toendra’s en meren – én door strenge natuurbescherming – loopt Finland over van prachtige landschappen en vele diersoorten. Reizen naar Finland en Fins Lapland is een geweldige belevenis, en dat op slechts enkele uren vliegen van Nederland!
Finland en Lapland
Finland grenst in het noorden aan Noorwegen, het noordwesten aan Zweden en in het oosten aan Rusland. In het zuiden van Finland ligt de hoofdstad Helsinki, met zijn moderne architectuur, havens en winkels. Het land wordt ook wel het land van de duizend meren genoemd – echter zijn dit er in werkelijkheid 188.000! Meer dan je ooit zult bezoeken maar het geeft een goed idee van hoe bijzonder en ongerept het land is. Ook het lage inwoneraantal van slechts 5,5 miljoen inwoners (waarvan ruim 600.000 in Helsinki woont) zorgt er voor dat de natuur behoorlijk zijn gang kan gaan.
Lapland is een regio in het uiterste noorden van Finland maar loopt ook door Noorwegen, Zweden en een stukje Rusland. De Samen (of Sami) is een nomadisch volk dat Lapland bewoont. Hoewel ze vroeger ook echt met rendieren rondtrokken en leefden van jacht en visserij, verschilt hun leven tegenwoordig niet zo veel meer van de andere Scandinaviërs en behoort hun traditionele kleding ook meer tot folklore. Voor toeristen wordt dit nog wel eens gedaan.
De big 5 van Finland
Lapland staat bij de meeste mensen bekend om het sprookjesachtige sneeuwlandschap, de rendieren, sledehonden en natuurlijk het noorderlicht. Maar is er nog zoveel meer te ontdekken. Hoewel sommige diersoorten door jarenlange jacht schuw zijn geworden kun je in Finland en Lapland een aantal zeer bijzondere dieren opzoeken. Maak kennis met de Finse big five: de beer, lynx, wolf, veelvraat en eland!
Beren spotten in Finland
De populatie beren in Finland zit rond de 1500 dieren maar dit aantal is door hun verspreiding in zowel Finland als Rusland lastig in te schatten. Wél is het aantal beren al jaren groeiende. Wanneer je door de bossen trekt van Finland is de kans op een spontane ontmoeting met een beer vrij klein. Over het algemeen doen beren erg hun best om mensen te mijden. Maar de kansen worden aanzienlijk vergroot als je meegaat met een georganiseerde trip.
Ze leven grotendeels langs de Fins-Russische grens, onder andere de omgeving van Kuhmo. Wandelen kun je met of zonder gids en het bekijken van de beren kan vanuit speciale schuilhutten. Hierin kun je overnachten, er zijn wat snacks aanwezig om de nacht door te komen en de hut is voorzien van kijkgaten. Deze zijn ook geschikt voor cameralenzen waarbij een telelens geen overbodige luxe is. De beste reistijd om beren te spotten in Finland is tussen april en september. In die periode ben je bijna gegarandeerd om de dieren te zien.
Wil je meer weten over beren spotten in Finland, of wereldwijd? Bekijk dan de speciale pagina en ga mee op reis naar de beren.
Lynx, wolf en veelvraat
Naast beren biedt de Finse taiga nog meer interessante diersoorten. De lynx, met zijn karakteristieke oorpluimen, is in Finland met zo’n 2700-2800 exemplaren vertegenwoordigd. Door de beschermingsstatus gaat het goed met de aantallen en komen ze in het hele land weer voor.
Het aantal wolven is sinds vorig jaar drastisch afgenomen. Door het relatief hoge aantal wolven en het feit dat ze zich steeds vaker lieten zien in de bewoonde wereld, is jagen op de dieren weer toegestaan. Daardoor zijn ze van 230 dieren vorig jaar naar 150-180 gegaan. Het spotten van wolven wás al lastig, met deze aantallen wordt het natuurlijk nog lastiger.
De veelvraat (Engels: wolverine) is zoals zijn naam al doet vermoeden geen kieskeurige eter en pakt alles wat hij pakken kan, zelfs rendieren en elanden! Deze marterachtige is vrij klein maar een heel effectieve jager. In de natuurreservaten Elimyssalo en Iso-Palonen, in het wildernisgebied Kainuu – komt de veelvraat relatief vaak voor.
Voor deze dieren geldt dat ze moeilijk te spotten zijn zonder gids, dus ook hierbij het advies een trip te boeken met een expert die weet waar ze zitten.
Eland, grootste hert ter wereld
Hoewel de eland veelvuldig voorkomt in Finland, is het niet vanzelfsprekend dat je de dieren ziet. Over het algemeen is de eland een schuw dier dat het grootste deel van de dag door de dichtbegroeide bossen loopt. Wist je dat de eland de grootste hertensoort ter wereld is?
De beste kans om de eland te zien is in de schemering van zonsopkomst en zonsondergang. Dan komen ze tussen de bomen uit om te grazen tussen de moerassen, weiden en velden. Net zoals in Noorwegen en Zweden, is ook hier een heuse elandsafari te boeken!
Saimaarob: een unieke soort!
De Saimaa ringelrob is een ondersoort van de Ringelrob. Helaas behoren ze met een groep van slechts 300 zeehonden tot meest bedreigde zeehonden in de wereld. Door de jaarlijkse afname van sneeuw en ijs wordt het bovendien steeds moeilijker voor de pasgeboren pups om te overleven. Gelukkig zijn er veel natuurbeschermers en activisten mee bezig om de dieren te beschermen. In Linnansaari Nationaal Park kun je de Saimaarobben bezoeken. Neem ook hier wel een gids mee die je op de goede plekken wijst.
Rendieren in Fins Lapland
Echt wildlife kun je het niet noemen, want rendieren worden in Lapland gehouden in tamme kuddes. Rendieren leven niet tussen hekken maar lopen vrij rond in de bossen. Ze zijn altijd eigendom van iemand en zijn in feite voor de Finnen wat voor ons koeien zijn. Dat neemt niet weg dat het indrukwekkende dieren zijn en ze evengoed één van de redenen vormen waarom mensen richting Lapland trekken. De Sami zetten het dier in bij het trekken van de slee.
Voor vaccinatie of melken worden ze door de rendierhouders teruggeroepen. Er zijn ook zogeheten rendiersafari’s te boeken. Hierbij neem je plaats in een grote slee met een slinger rendieren voor je en trek je door de besneeuwde bossen van Lapland. En als klap op de vuurpijl kun je het noorderlicht aanschouwen!
Beste reistijd voor Finland en Lapland
Hartje zomer is de beste reistijd voor Finland. In de maanden mei, juni en juli gaat de zon nauwelijks onder waardoor je gemakkelijker de dieren kunt spotten. Wees wel voorbereid op een groot aantal muggen, door de vele meren die het land rijk is. Ga je speciaal voor een dik pak sneeuw naar Lapland, vertrek dan rond februari en maart.
Noorderlicht in Fins Lapland, de beste periode
Het zien van het noorderlicht (Aurora Borealis) staat bij veel reizigers bovenaan de bucketlist. Fins Lapland is één van de beste plekken op aarde om dit natuurverschijnsel te ervaren. Maar liefst 200 nachten per jaar is het te zien en dit kan op allerlei manieren, zelfs vanuit speciale luxe hutten met glazen dak.
Zo kun je vanuit je bed staren naar de prachtige kleuren. Het noorderlicht is niet te zien in de zomer (juni en juli) aangezien het in die periode niet donker wordt. De beste periode is van augustus tot en met mei. Statistisch gezien zijn september en maart uitstekende maanden om te gaan.