Wildcamera bevestigd aan een boom

Wildcamera kopen? Dit moet je weten

door Redactie

Nu we meer thuis zitten, zijn veel mensen zich bewuster geworden van de natuur om ons heen. Vogels in de tuin vallen meer op en de boswandelingen worden leuker als je uitkijkt naar wilde dieren. Keer op keer kan ik genieten van een grote buizerd die voorbij vliegt, of jonge reeën in de verte die hun eerste stappen zetten. Genoeg te beleven in Nederland. Wil je een stapje verdergaan, dan is een wildcamera een mooi hulpmiddel. Ook in je eigen tuin kom je zo veel te weten over de (nachtelijke) bezoekers, zonder ze daarbij te storen. Maar hoe werkt een wildcamera? En waar moet je nou op letten bij de aanschaf?

Bekijk natuurlijk gedrag

Wilde dieren in de bossen of in jouw tuin houden van hun rust. Ze bekijken of vastleggen terwijl ze hun natuurlijke gedrag vertonen is het meest waardevol voor iedereen die van de natuur houdt. Door een wildcamera te plaatsen, kun je ontzettend veel leren van hun leefomgeving en de dieren van dichtbij bekijken.

Waar hang je de camera op?

Je hangt de wildcamera bijvoorbeeld aan een boom of schutting. Bijzonder leuk is bij een voederplaats voor vogels in de tuin of bij een vogel-, eekhoorn- of egelhuisje. Zo weet je zeker of er activiteit is zonder dat je in de huisjes hoeft te kijken. Weet je ook meteen of je dat egelhuisje niet beter kunt verzetten of wie toch die stiekeme nachtelijke bezoeker is die het vogelvoer opsnoept.

Wil je liever in de nestkastjes kijken? Daar zijn dit soort wildcamera’s te groot voor. In dat geval kun je beter kijken naar een vogelhuisje met camera. Hiermee kun je op elk moment van de dag genieten van de jonge vogeltjes en de dieren zelf hebben geen idee van de camera. Ideaal toch?

Hoe werkt de wildcamera?

De wildcamera heeft een bewegingssensor. Loopt er een warmbloedig dier langs, dan maakt het apparaat automatisch foto’s of korte filmpjes. Dit kan zowel overdag als ’s nachts. In de nacht maakt het apparaat gebruik van een infrarode verlichting. Het apparaat werkt op batterijen dus een goede set (oplaadbare) is een must. De beste ervaring heb ik zelf met Eneloop batterijen, van Panasonic. Gaan erg lang mee en laden snel op.

Wat is de beste wildcamera?

Hoe handig zou het zijn als daar één concreet antwoord op was. Het hangt namelijk helemaal af van jouw wensen en budget. Zo heb je modellen van 60 euro, oplopend tot 650 euro. Er zitten grote verschillen in wildcamera’s. Zo heb je camera’s die verschillen in kwaliteit van beeldopname maar ook de mogelijke afstand van de bewegingssensoren.

Wil je er eentje kopen, let dan vooral op:

  • Resolutie en beeldkwaliteit | Ben je gewoon nieuwsgierig naar (nachtelijke) activiteit, of wil je een zo hoog mogelijke kwaliteit? Hierin zijn grote verschillen van VGA tot 4K. De nachten zijn vaak het meest interessant, dus zorg dat er goede nachtfoto’s en -video’s gemaakt kunnen worden. Handig is om eerst online te kijken naar foto’s die gemaakt zijn met de wildcamera.
  • Reactiesnelheid (triggertime) | Dieren zijn vaak zo snel en schuw, dat je ze al gauw mist. Daarom is het van belang dat de snelheid waarmee de camera reageert niet te lang duurt. Als deze snelheid boven een seconde ligt, dan bestaat de kans dat het dier de camera voorbij is voordat er een foto of video wordt genomen.
  • Hersteltijd (recoverytime) | Ook belangrijk is de hersteltijd. Deze geeft aan hoe snel de camera in staat is om een nieuwe foto of video te maken, direct na de laatste activiteit. Vooral als dieren meerdere malen langs de camera lopen wil je natuurlijk niets missen.
  • PIR (Passieve Infrarood Sensor) | Deze sensor kan het best van goede kwaliteit zijn. Het bepaalt de afstand waarop foto – en videomateriaal genomen kan worden. Zeker in het goedkopere segment hiermee oppassen.
  • Waterbestendigheid | Want niemand zit te wachten op een camera die het na de eerste vochtige nacht af laat weten. hebben we niets natuurlijk. Kijk dit goed na, vooral bij de goedkopere modellen.

Wildcamera Aldi

Een aantal mensen zal best tevreden zijn over de relatief goedkope wildcamera van de Aldi. De kwaliteit is echter vrij twijfelachtig. Natuurlijk is € 90 geen geld voor een wildcamera. Maar als eenmaal blijkt dat je op maximaal 5 meter afstand foto- en video opnames krijgt, dan is dat nauwelijks de moeite. Er zijn camera’s zoals van Bushnell, die pakweg € 100 euro duurder zijn, maar daarvoor krijg je wel meteen veel meer kwaliteit.

Conclusie

Zoals gezegd is het compleet afhankelijk van je budget hoe ver je hierin wil gaan. Er zijn leuke middenklasse wildcamera’s van rond de € 150 – € 200. Hiervoor kun je bij de gemiddelde foto- en camerawinkel terecht. Wil je meer de professionele kant op, dan kun je eens kijken bij Wildlife Monitoring Solutions.