zebra op safari

7 tips voor een safari in Afrika

door Redactie

Neem de juiste schoenen mee

Het lijkt voor de hand liggend, maar een ongeschikt paar schoenen maakt veel kapot op safari in Afrika, zowel je voeten als het humeur. Zorg daarom voor schoenen met harde, rubberen zolen waar niets doorheen kan prikken. Ook is het raadzaam je schoenen in te lopen, liefst ruim een maand voordat je gaat.

Laat je zwarte cameratas thuis

Een donkere cameratas warmt alleen maar je apparatuur op in de brandende zon. In plaats daarvan kun je beter een drytube waterdichte tas meebrengen. Deze houdt beter het stof en zand weg bij de camera. Kies een lichte kleur, in elk geval geen zwart.

Neem flosdraad mee

Het staat waarschijnlijk niet op je paklijstje, maar flosdraad kan een handige toevoeging zijn. Je kunt er knopen mee bevestigen, een rugtas maken of zelfs schoenen verstellen. Neem wel een naaldje mee. Deze kan in het doosje gestoken worden. Oja, en het is beter voor je tanden.

Denk goed na over je kleding

Je kleding bepaalt voor een groot deel hoeveel dieren je te zien krijgt op reis. Wit is bijvoorbeeld de meest onhandige kleur om te dragen tijdens een safaritrip. Het valt teveel op voor het gros van de dieren. Voor de savanne en bosrijke omgevingen in grote delen van Zambia, Zimbabwe, Tanzania, Mozambique en het noordoosten van Zuid-Afrika kun je het beste donkergroen dragen. Wanneer je afreist naar drogere gebieden zoals de Kalahari woestijn, of Botswana, Namibië en het westen van Zuid-Afrika, dan is bruin of kaki meer geschikt.

Zorg voor een goede slaapzak

Laat je niet verrassen door venijnig koude nachten. Investeer in een goede slaapzak, zodat jij 100% uitgerust met je safari door kunt gaan. Ook kun je eventueel een lakenzak gebruiken. Deze zorgt ervoor dat je slaapzak schoon blijft en geeft nog wat extra warmte.

Overweeg alleen te gaan

Wanneer fotograferen je hobby is, kies dan je reisgezelschap met zorg uit. Er is geen vervelender gevoel dan haastig foto’s te moeten nemen op die zuurverdiende safari in Afrika. Reis je met kinderen, weet dan wel dat uren wachten op wildlife een ware marteling kan zijn voor hen. Er zijn lodges en campings met speciale voorzieningen en programma’s voor kinderen.

Dump je katoenen kleding

Vele reisgidsen bevelen nog steeds katoen aan als zijnde ‘ideaal voor safari’. Er zijn echter nieuwere stoffen die beter geschikt zijn. Kijk rond voor kleding met vochtafvoerende werking. Deze zorgt ervoor dat je geen irritatie krijgt of het koud krijgt door zweet.