Gnoes trotseren een woeste rivier tijdens hun migratie in de Serengeti

Beleef de grote migratie op de Serengeti

door Redactie

Wanneer we het hebben over ’s werelds meest indrukwekkende natuurfenomenen, dan mag de migratie – ook wel de Grote Trek – op de Serengeti niet ontbreken. Hierbij doorkruisen miljoenen gnoes, zebra’s en gazellen het land op weg naar Kenia. Dit jaarlijks terugkerende spektakel is een ongelofelijke ervaring.

National Park Serengeti

In het Noorden van Tanzania ligt het Nationaal Park Serengeti: droombestemming van vele safari-liefhebbers. Het is een enorm ecosysteem van 15.000 vierkante kilometer waarvan 80% in Tanzania ligt, en de overige 20% in Kenia. De naam Serengeti komt uit het Maasai en betekent letterlijk “eindeloze vlaktes”.

Het is hier waar je ’s werelds beste game drives kunt doen, op zoek naar de big 5: de luipaard, leeuw, olifant, (zwarte) neushoorn en buffel. Wil je er zeker van zijn alle dieren te kunnen spotten? Huur dan gerust een gids in. Zij weten als geen ander waar de dieren zitten en kun je naar hartenlust fotograferen.

De grote migratie: altijd een goede reistijd

De migratie kent niet echt een begin of einde: het is altijd gaande. Er bestaat dan ook geen beste reistijd voor het zien van de migratie. Je kunt de kudde opzoeken afhankelijk van het gebied waar ze verblijven in die periode. Uiteraard is het nooit 100% zekerheid, aangezien deze trektocht klimaatafhankelijk is.

Het wild blijft telkens een paar maanden op dezelfde plek en reist vervolgens door, om uiteindelijk uit te komen bij de verse grasvlaktes van Masai Mara, in buurland Kenia. Hiervoor moeten ze echter wel vele obstakels overwinnen. Ze worden gevolgd door roofdieren als leeuwen en hyena’s, en op de proef gesteld door duizenden zware kilometers, droogte en onrustige rivieren met hongerige krokodillen.

Hoe kom je er?

De meeste reizigers starten in Arusha. Vanaf deze stad is het ongeveer 150 km rijden naar de indrukwekkende Ngorogoro krater. Hier vind je al talloze dieren als leeuwen, olifanten, nijlpaarden en flamingo’s. Vanuit hier is het nog maar een korte rit naar Serengeti National Park.

Ook kun je deze safari combineren met een zonvakantie op één van de prachtige eilanden. Je vliegt dan via Zanzibar of Dar es Salaam weer terug naar Amsterdam.

Wil je meer weten over waar je precies moet zijn in jouw reisperiode? Bezoek dan eens de website van Tanzania Specialist. Hier kun je alvast veel informatie vinden ter voorbereiding van je reis. Zij kunnen jou alles vertellen over dit prachtige land, de nationale parken en hoe je het beste kunt genieten van alle wildlife!

Genoemde hotspots van Tanzania op de kaart