caracal, liggend in het zand

Caracal | maak kennis met de woestijnlynx

door Redactie

Met hun slanke, gestroomlijnde lichaam en prachtige oorpluimen behoren caracals tot de mooiste wilde katten ter wereld. De haarpluimen op de oren doen denken aan de lynx. Om deze reden wordt de caracal ook wel woestijnlynx genoemd.

Het uiterlijk van de caracal

De pluimen zijn zelfs hoger dan die van de lynx, maar hier houdt de vergelijking wel op. Ze hebben geen vlekken of strepen. Ook hebben ze langere poten en een slanker lichaam dan een echte lynx. Ze zijn verwant aan de serval en de gouden kat. Maar waar servals jagen in nattere gebieden, houden caracals juist vast aan droge gebieden.

De dieren worden niet langer dan 90 cm en hebben een relatief kort staartje. Vrouwtjes zijn iets kleiner. Ze hebben een geelachtige, roodbruine vacht.

Wat is hun leefgebied?

De caracal komt voor in grote delen van Afrika, waaronder Zuid-Afrika, Namibië en Oeganda. Maar ook in delen van India, Pakistan en het Midden-Oosten worden deze katachtigen goed vertegenwoordigd. Het is een dier dat vooral ’s nachts actief wordt.

Ze hebben zich door de jaren heen goed aangepast aan de ruwe omgevingen van savanne, semi-woestijn, droge bossen, heuvelachtige steppe en bergen.

Wat eet de caracal?

Caracals zijn behendige, snelle jagers. Kieskeurig zijn ze niet en eten alles wat ze kunnen vangen. Ze springen met hun gespierde achterpoten meters ver en proberen zo knaagdieren, mangoesten en kleine apen te pakken. Maar ze zijn ook niet bang om hun klauwen te zetten in een impala of een jonge koedoe.

Het dier komt tot 3 meter en kan zelfs vliegende vogels uit de lucht slaan. In de video hieronder kun je in detail zien hoe de caracal dit voor elkaar krijgt.


Caracal als huisdier?

Hoewel het in sommige landen toegestaan is, is het in Nederland verboden om de caracal als huisdier te houden. En dat is niet voor niets. Mensen vallen doorgaans voor hun prachtige uiterlijke kenmerken maar wat ze vergeten is dat het roofdieren zijn. De dieren willen jagen en geen Whiskas van een schoteltje likken. Daarnaast zijn ze in gevangenschap onvoorspelbaar en dus een potentieel gevaar in huis, zeker met kinderen.

Op de website van LICG kun je alles lezen over het houden van huisdieren. Daarnaast zie je ook welke diersoorten wel of niet toegestaan zijn. Kom je toch een caracal tegen op een beurs of Marktplaats? Neem dan contact op met de politie.