eco accomodatie in de jungle

Ecotoerisme: 10 tips voor duurzaam reizen

door Redactie

Wat is ecotoerisme, hoe werkt het en waarom is het zo belangrijk? De term wordt door The International Ecotourism Society omschreven als “verantwoord reizen naar natuurlijke gebieden waarbij de omgeving intact blijft en de welvaart van de lokale bevolking gestimuleerd wordt.” Of je het nu ecotoerisme, groen, natuurlijk of ethisch verantwoord reizen noemt – de essentie blijft hetzelfde en deze manier van reizen wordt elk jaar steeds populairder.

En het mooie is, je hoeft er niet meer geld aan kwijt te zijn om een eco-vriendelijke toerist te worden! Sterker nog, bewustwording over hoe je reist, kan zelfs geld schelen aan het einde van de rit. Met deze 10 tips voor een duurzame reis moet het goedkomen.

1. Ga zo licht mogelijk op pad

Een lichtere bagage scheelt vaak geld bij inchecken. Daarnaast zorgt minder gewicht voor minder brandstof in het vliegtuig. Dit kan nogal schelen aangezien er dagelijks duizenden vliegtuigen in de lucht hangen. Dit zie je op deze vlucht volgen radar waarop je de vliegtuigen boven Nederland live kunt volgen.

2. Wees zuinig met water

Neem kortere douches en laat de kraan niet lopen tijdens een scheerbeurt of tandenpoetsen. Hergebruik handdoeken meerdere dagen en vermijd de service van het hotel. Ze wassen doorgaans voor iedere hotelgast apart.

3. Bespaar op energie

Wanneer je de hotelkamer verlaat, doe dan alle lichten uit. Dit geldt ook uiteraard voor de airco en tv. Overweeg het “Niet storen”-kaartje aan de deur te hangen zodat de schoonmakers niet elke dag langskomen. Dit bespaart weer aan chemische middelen, stroom voor de stofzuiger en een wasbeurt voor het beddengoed.

4. Verminder en recycle

Gebruik een hervulbare drinkfles zonder BPA (Bisphenol-A). Breng brochures en kaarten terug wanneer je ze niet meer gebruikt en wacht met het weggooien van afval, tot er een gelegenheid is om te recyclen.

5. Koop zoveel mogelijk lokaal

Het kan heel interessant zijn om de ambachtslieden en hun werkplaatsen op te zoeken. Wanneer je daar een souvenir koopt, komt het in elk geval bij de lokale bevolking terecht.

lokale markt in Thailand

6. Laat enkel voetstappen achter

Wanneer je de natuur in trekt, blijf dan op de wandelpaden om te voorkomen dat je de natuur beschadigt. Ook handig: een tasje meenemen voor afval. Dit is niet alleen een goede manier om de natuur prachtig te houden, maar het beschermt ook de wilde dieren die erin verstrikt kunnen raken.

7. Wees reiziger, geen toerist

Het is vakantie, dus neem gerust de tijd om jezelf te verdiepen in de lokale muziek, kunst en keuken. Omarm de culturele verschillen die het zo uniek maken. Maak eens een praatje met de bevolking en hoe zij tegen het leven aan kijken. Je zult verrast zijn van alle indrukken die je opdoet!

8. Respecteer lokale tradities

Sommige culturen verschillen ontzettend van wat je zelf gewend bent. Dit kan gaan over religie, maar even goed over iets simpels als een foto maken van een persoon. Blijft altijd respect houden en bij twijfel – vragen.

9. Iets terugdoen voelt goed

Minder ontwikkelde landen zitten verlegen om spullen die voor ons heel vanzelfsprekend zijn. Reizen geeft je een unieke ervaring die je bij zal blijven voor de rest van je leven. Hoe mooi is het dan, om iets terug te doen. Schoolspullen, eten of misschien een donatie aan een lokale stichting?

10. Bewuster kopen

Als laatste, maar zeker niet minder belangrijk: koop bewust. Lees de labels en vraag gerust waar een product van gemaakt is. Niet zelden is een product gemaakt van hout uit illegale boskap, bedreigde diersoorten en objecten uit de oudheid. Het kan gebruikelijk zijn in het land zelf, maar jij hebt de macht om hier met je portemonnee een eind aan te maken.