komodovaraan in Komodo National Park, Indonesië

Komodovaraan | grootste hagedis op aarde

door Redactie

De komodovaraan (Varanus komodoensis) is de grootste en zwaarste hagedis op aarde. De lokale bevolking noemt ze ‘ora’ of ‘landkrokodil’. Deze gigantische reptielen wandelen al miljoenen jaren over de aardbodem, maar werden pas in 1910 ontdekt door biologen.  Lees hier alles over dit intrigerende roofdier.

Het uiterlijk van de komodovaraan

Het zijn machtig ogende dieren met een brede, platte kop, afgeronde snuit, gebogen poten en een flinke gespierde staart. Ze worden 2 tot wel 3 meter land en wegen ongeveer 70 kilo.

Ze hebben ook een lange, gele, diep gevorkte tong. Deze wordt ingezet voor smaak, maar zoals bij andere reptielen ook om geuren van aas te detecteren.

Wat is hun leefgebied?

De dieren komen alleen voor op het eiland Komodo en de Kleine Soenda-eilanden van Indonesië. De enorme grootte van komodovaranen maakt ze buitengewoon interessant. Het eco-toerisme heeft er door de jaren heen gelukkig ook voor gezorgd dat deze kwetsbare diersoort betere bescherming krijgt.

De populatie komodovaranen bestaat uit ongeveer 5000 dieren, een fractie van de oorspronkelijke populatie. Hiervan leven rond de 1700 dieren op Komodo, 1300 op Rinca en nog zo’n 2000 exemplaren op Flores. 

Wat is nou spannender dan oog in oog staan met deze reuzenhagedis? Neem een kijkje op de speciale reispagina met tips om de komodovaraan te spotten in het wild.

Wat eet de komodovaraan?

Komodovaranen zijn carnivoren, wat betekent dat ze vlees eten. Het zijn felle jagers en kunnen zeer grote prooien eten, zoals waterbuffels, herten, varkens en zelfs mensen. Ze eten ook kleinere varanen.

De dieren hebben een unieke manier om de prooi te doden. Eerst springt hij op en slaat de prooi omver met zijn zware voeten. Daarna gebruiken ze hun scherpe, gekartelde tanden – die veel op die van een haai lijken – om hun prooi te doden.

Mocht het dier toch ontsnappen, dan sterft het alsnog binnen 24 uur door bloedvergiftiging omdat het speeksel van de komodovaraan 50 bacteriën bevat. Het reukvermogen van de varaan is zo sterk ontwikkeld dat het zijn slachtoffer tot op 9 km afstand ruikt en zijn maaltijd alsnog af kan maken.


Is een komodovaraan gevaarlijk?

De komodovaraan heeft sterke gifklieren en is niet bang om om grote dieren aan te vallen. Voor de mens maakt hij dan ook geen uitzondering. Toch zijn er ‘slechts’ 4 menselijke slachtoffers geregistreerd, waarvan de laatste in 2009.

Wanneer je het Komodo National Park wilt bezoeken, kan dat alleen per boot in combinatie met een georganiseerde tour. Hier hoort ook een ranger bij die de dieren eventueel op afstand kan houden. Zonder deze ranger mag je niet op pad. En dat is maar goed ook!