Neushoorns in het Kruger National Park

Krugerpark: zo ontwijk je het massatoerisme

door Redactie

Het Kruger National Park (ook wel: Krugerpark) staat bij velen bekend om de Big Five: de leeuw, buffel, luipaard, neushoorn en Afrikaanse olifant. Het park is dan ook razend populair bij reizigers. Wanneer je iemand vraagt hoe de ervaring met Kruger was, krijg je waarschijnlijk één van deze antwoorden:

Kruger is fantastisch, mooiste plek op aarde!

Kruger is verschrikkelijk, één drukke dierentuin!

Het kan dus twee kanten op, afhankelijk van de voorbereiding op het verblijf. Mensen die klagen over Kruger, hebben het vaak over de wegen die bestraat zijn, de services die iets te commercieel overkomen, ze zagen teveel mensen om hen heen en de kampeerplekken waren druk en rumoerig. “Hoezo noemen ze dit een wildpark?”

Hoewel Kruger National Park een enorme hoeveelheid bezoekers ontvangt per jaar, moet je wel in gedachten houden dat dit met 20.000 km² één van de grootste wildparken van Afrika is. Als er 1 ding is waar het Kruger niet aan ontbreekt, dan is het wel ruimte! Als je het gevoel wil hebben alleen te zijn, dan is dat zeker mogelijk. Je moet alleen de plekjes weten te vinden. Hieronder onze tips om het massatoerisme te ontwijken op een safari door het Krugerpark.

1. Bezoek het noorden van het Krugerpark

Het zuiden van Kruger is te bereiken in 4 uurtjes vanaf de provincie Gauteng. Hoewel het hier gaat om de kleinste provincie van Zuid-Afrika, heeft het wel een inwoneraantal van 13 miljoen mensen. Deze wonen voornamelijk in Johannesburg en de hoofdstad Pretoria. Daarnaast is OR Tambo International Airport het drukste vliegveld van heel Afrika!

Met dit in gedachten is het niet vreemd dat het zuidelijk deel van Kruger soms overloopt van toeristen. En, zoals teleurgestelde bezoekers van het Krugerpark regelmatig zeggen: soms voelt het letterlijk alsof je in een dierentuin staat. De simpele oplossing is dus – vermijd het zuiden en een goede richtlijn is hierbij het Satara Rest Camp. Blijf boven dit kamp en de kans op een mooiere safari is ineens een stuk groter geworden!

2. Neem een slimme ingang

Wanneer je start vanaf Johannesburg, zou een goede optie zijn om te rijden naar de Orpen poort. Het is ongeveer 5½ uur rijden en wat deze rit extra mooi maakt, is dat je meteen een deel van de wereldberoemde Panorama route rijdt. Hierdoor kun je ook de volgende stops maken:

Bourke’s Luck Potholes

Wie kent ze niet van de prachtige foto’s? De rotsformaties van Bourke’s Luck potholes, in het Blyde River Canyon Nature Reserve. Deze rotsen, in een 30 meter diep ravijn, zijn door velen jaren erosie gevormd tot een waar kunstwerk. Niet te missen!

Bourke’s Luck Potholes
Bourke’s Luck potholes

God’s Window

Een spectaculair viewpoint met uitzicht over de Blyde River Canyon, derde grootste kloof ter wereld! Met geluk kun je op een heldere dag zelfs het Krugerpark in de verte zien liggen.

Three Rondavels

De naam van deze rotsen refereert naar de Afrikaanse hutwoningen van de Xhosa-stam en zijn gevormd door erosie. De toppen van deze rotsen steken ruim 700 meter uit boven de rest van het landschap en zijn vernoemd naar drie vrouwen van Chief Maripi Mashile.

3. Blijf weg van de hoofdwegen

Het Krugerpark heeft ruim 850 kilometer aan verharde wegen. Maar het park heeft minstens het dubbele aan zand- en grindwegen. Nogmaals – Kruger is groot! Met zoveel kilometers aan wegen is het de grote vraag waarom iedereen maar op de hoofdwegen blijft rijden. Doe eens gek en neem een kleiner pad. Je komt in een compleet andere wereld. Eentje zonder massatoeristen. En maak je niet druk om de wegen zelf, deze worden verrassend goed onderhouden.

4. Vermijd de nationale feestdagen van Zuid-Afrika

Heb je de luxe om te reizen wanneer je wilt? Boek dan tussen de nationale feestdagen in. Hieronder een lijst van nationale feestdagen in Zuid-Afrika:

Ook hier kun je de Grote Migratie bewonderen. Tussen juli en oktober komen er 2 miljoen gnoes, zebra’s en andere antilopesoorten doorheen – op weg naar de machtige Mara rivier. Een waar schouwspel!

 • 1 januari: Nieuwjaarsdag
 • 21 maart: Dag van de Mensenrechten (Human Rights Day)
 • 14 april: Goede Vrijdag
 • 17 april: Tweede Paasdag (Family Day)
 • 27 april: Vrijheidsdag
 • 1 mei: Dag van de Arbeid (Workers Day)
 • 16 juni: Dag van de Jeugd (Youth Day)
 • 9 augustus: Dag van de Vrouwen (National Women’s Day)
 • 24 september: Dag van het Erfgoed (Heritage Day)
 • 16 december: Dag van Verzoening (Day of Reconciliation)
 • 25 december: Kerst
 • 26 december: Dag van de Goede Wil (Day of Good Will)

We hopen dat deze tips je helpen de grote menigtes te ontwijken en zo (nog) meer te genieten van een prachtige safari in het Krugerpark! Meer weten? Lees ook: Safaritips die je niet in reisgidsen vindt.