Papegaaiduikers op een rots

Papegaaiduiker | clown van de zee

door Redactie

Een wit buikje, zwarte rug, een grote kleurrijke snavel en ietwat droevige oogjes. We hebben het natuurlijk over de papegaaiduiker, ook wel ‘clown van de zee’ genoemd. Wat is hun leefgebied en hoe kun je ze zoeken in het wild? Lees snel verder.

Wat maakt de papegaaiduiker zo uniek?

De papegaaiduiker (Engels: puffin) is een kleine, karakteristieke zeevogel. Ze zijn nauw verwant aan de alken, net als de zeekoet. Het zwart-witte verenkleed doet denken aan een pinguïn maar het meest opvallende is de grote, kleurrijke snavel. Deze verandert tijdens het broedseizoen zelfs van kleur. Hierdoor wordt de snavel nog kleuriger.

Mannetjes en vrouwtjes zien er vrijwel identiek uit. Wel zijn de mannetjes meestal iets groter dan hun vrouwelijke tegenhangers en kunnen daarom gemakkelijker worden geïdentificeerd wanneer de twee samen worden gezien.

Soorten papegaaiduikers en hun leefgebied

De Atlantische Papegaaiduiker is de soort die wij kennen van de foto’s. In totaal zijn er 3 soorten papegaaiduikers:

  • Atlantische papegaaiduiker: Noord-Atlantische Oceaan – van de Canadese kust tot aan de Russische archipel Nova Zembla.
  • Gehoornde papegaaiduiker: komt voor ten noordwesten van Alaska en ten zuiden langs de kust naar de grens van Alaska met British-Columbia (Canada).
  • Kuifpapegaaiduiker: leeft in het noordelijke deel van de Grote Oceaan – van het Arctisch gebied tot aan Californië.

Ze broeden in enorme kolonies bovenop kliffen, in holen die ze zelf hebben gegraven. Ook onder rotsblokken vinden ze soms een goed plekje.

Papegaaiduikers spotten

Je hoeft niet ver te reizen om de dieren te zien maar hun aantallen zijn het grootst in Ijsland en Noorwegen. Ook leven ze langs de Atlantische kusten van o.a. Frankrijk en Groot-Brittannië.

Wil je tips over het spotten van deze bijzondere vogels? Neem dan eens een kijkje op de speciale pagina over papegaaiduikers spotten. Hier vind je de hotspots van zowel Ijsland als Noorwegen.


Papegaaiduikers in Nederland

In februari 2020 werden er zelfs tientallen geteld boven het Nederlandse deel van de Noordzee. Dat ze soms hier gespot worden is niet vreemd – maar meestal zijn dit er maximaal 10. De tellers zagen in het gedeelte meer dan 90 exemplaren. Wanneer je dat doorrekent over de gehele kuststrook van Nederland, dan komt dat neer op maar liefst 1000 papegaaiduikers. Natuurlijk is dit nog niet de plek waar je ze met zekerheid op kunt zoeken, maar leuk om te weten dat ze ook deze kant op komen.

Wat eet de papegaaiduiker?

Het menu bestaat bijna volledig uit vis, hoewel onderzoek van de maaginhoud laat zien dat het af en toe garnalen, andere schaaldieren, weekdieren en wormen eet, vooral in de kustwateren.

Tijdens het vissen zwemmen papegaaiduikers onder water met de vleugels als peddels. Zo kunnen ze door het water “vliegen”. De voeten gebruiken ze als roer. Daarnaast zijn ze in staat om diepe duiken te maken en hierbij tot een minuut onder water te blijven. De kleine visjes kunnen gerangschikt in de bek blijven zitten, terwijl het dier verder vist.