Steenmarter tussen de bomen

Steenmarter: onbegrepen nachtbezoeker

door Redactie

Sommigen vinden het diertje prachtig, voor anderen is het een plaag: de steenmarter. Het aantal van dit vrijwel onzichtbare nachtdier groeit al jaren in Nederland en laat zich steeds vaker in woonwijken zien. Aangezien ze zorgen voor vernielingen hebben ze hebben hun imago bepaald niet mee.

Hoe herken je een steenmarter?

Steenmarters behoren tot de familie van marterachtigen, net als de hermelijn, das, otter, bunzing, nerts en wezel. Het roofdiertje is met 40-50 cm lengte niet veel groter dan een eekhoorn. Het is met zijn bruin-witte vacht en roze snuit een leuke verschijning!

Is de dakisolatie kapot, of liggen er keuteltjes met een indringende geur verspreid over de zolder? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een steenmarter die een mooi slaapplekje gevonden heeft. Ze komen ’s ochtends ’thuis’ om te slapen, en vertrekken ’s avonds weer van huis om te gaan jagen. Hun aanwezigheid kan zelfs behoorlijk luid zijn. Het zijn vrij schuwe dieren en zullen nooit zomaar een mens of huisdier aanvallen. Sterker nog, het zijn goede bondgenoten als je overlast ervaart van muizen of ratten!

Wat eet de steenmarter

Het zijn carnivoren, maar eten in de praktijk zowel dierlijk als plantaardig voedsel. In de natuur voeden steenmarters zich voornamelijk met vogels, kikkers, eekhoorns, muizen en ratten. Maar ze zijn ook niet vies van fruit, bessen of een eitje. Zelfs insecten staan op het menu, zoals kevers, wormen en rupsen. Ze beklimmen bomen voor vers, rijp fruit maar geven de voorkeur aan alles wat er al op de grond gevallen is. Lekker makkelijk toch?


Bewoner van buitengebieden en wijken

Oorspronkelijk leeft het dier in het loofwoud, bij bosranden en op open rotsheuvels. Steenmarters werden vroeger bejaagd voor de prachtige vacht en overlast. Tegenwoordig is het een beschermde diersoort. Dit betekent dat het naast jagen, ook verboden is het dier te vangen of te verjagen. Overigens heeft doden weinig zin. Het zijn zeer territoriale dieren. De kans is groot dat een week later een ander exemplaar de nieuwe plek heeft ingenomen.

Maar wat kun je nu doen wanneer je overlast ervaart door dit kleine opportunistje? Ze komen af op rondslingerend afval, knagen aan kabels van de auto en vallen soms kleine (huis)dieren aan in de tuin zoals kippen of konijnen.

Overlast door steenmarter?

Heb je overlast door een steenmarter in of om het huis? Overweeg dan eens onderstaande tips om het dier op afstand van je huis of auto te houden:

  1. Dicht kleine gaten of kieren in huis. De steenmarter heeft een opening van slechts 6 cm nodig om binnen te komen.
  2. Parkeer de auto in een goed afgesloten garage. Heb je geen garage? Dan zijn er speciale schokplaatjes te bestellen om te plaatsen in het motorcompartiment.
  3. Ze springen rustig anderhalve meter hoog dus snoei zoveel mogelijk takken dicht bij het huis. Dit gebruiken ze als handige springplank naar het huis toe. Dit geldt ook voor eventuele gevelbegroeiing (klimplanten).
  4. Plaats schrikdraad op plekken waar het dier niet mag komen, bijvoorbeeld bij konijnen- of kippenhokken.

Schattig en boeiend

Steenmarters zijn, naast prachtige dieren om te zien, ook een goede bondgenoot tegen ratten- of muizenplagen. Hun gedrag kan ook heel boeiend zijn om in de gaten te houden. Probeer ze gerust uit je huis en auto te houden en geniet als je het geluk hebt om er een tegen te komen!