De grutto in Nederland

Vogels kijken in Nederland

door Redactie

Wanneer je wildlife wil spotten, hoef je niet helemaal naar Australië of Canada toe. Je kan ook prima in Nederland blijven: zeker als het om vogels gaat! Er zijn tal van vogelsoorten en uitkijkpunten waar je uit kunt kiezen. Het grootste deel van de dieren zijn broedvogels en trekvogels. Maar soms zit er ook een verdwaald juweeltje bij. Vogels kijken in Nederland is daarom ook iets waar veel mensen optimaal van kunnen genieten. Maar wat zijn de beste locaties en hoe pak je het aan?

Vogels spotten: de beste locaties

Of je nu in het noorden, midden of zuiden van het land woont: er zijn overal mooie locaties om de vogels te spotten. Wel is het belangrijk dat je de uitkijkpunten op zoekt en hier zo rustig mogelijk gebruik van maakt. Hieronder beschrijven wij een aantal van deze locaties verspreid over Nederland. Qua vogelsoorten kan elk gebied verschillen, toch zijn ze allemaal aanraders wanneer je mooie soorten wil spotten.

Waddeneilanden

Dicht aan de zee met op elk eiland mooie uitkijkpunten is dit een zeer gewilde locatie om vogels te kijken. Zeker Texel springt er met kop en schouders boven uit aangezien het hier op de boot al een feest kan zijn. Neem je camera en verrekijker mee en ga naar de dijk aan de oostkant. Of pak de Mokbaai of Hors aan de zuidkant. Op dit eiland heb je wel meer dan 200 verschillende vogelsoorten die hier rondvliegen. Zo vind je hier onder andere de lepelaar, buizerd, kramsvogel en de bruine kiekendief.

Oostvaardersplassen en Nationaal Park De Hoge Veluwe

Beide locaties zijn niet alleen mooi voor deze sport, maar ook prachtige gebieden in het algemeen. Bij de Oostvaardersplassen heb je een groot overzicht. Met in het midden een uitkijktoren om te genieten van de dieren om je heen. Hier vind je onder andere de zeearend en misschien zie je wel de unieke zwarte ooievaar! Het nationaal park de Hoge Veluwe is ook geschikt om fietsend of wandelend doorheen te gaan. Beide schitterende locaties waar je uren plezier kan hebben.

Vogels kijken in Zeeland

Uiteraard is het ook mogelijk om in Zeeland vogels te bewonderen. Voornamelijk de Haringvliet en de Brouwersdam zijn populair. Op deze locaties kun je op zoek gaan naar de inmiddels zeldzame grutto. Doordat het uitgestrekte gebied van Goeree-Overflakkee veel water bevat, kom je hier meerdere soorten tegen. Naast de watervogels kun je hier ook land- en weidevogels spotten. Hierdoor is dit een unieke locatie die hier onder vogelspotters zeer populair is.

Vogels kijken en fotograferen

Veel mensen gaan vogels kijken en zoeken gelijk een mogelijkheid om ze op de foto te zetten. Vogels fotograferen is alleen een lastige taak die niet voor iedereen is weggelegd. Toch kan je het leren en met de juiste tools kan zelfs jij een prachtige foto maken. Zeker vliegende vogels kunnen een uitdaging vormen. De website hierboven legt duidelijk uit hoe je hier mee om kan gaan en is zeker een aanrader om te lezen voordat je op pad gaat.

Help de vogels een handje

Bonte specht aan een voedersilo

Zomer of winter, een tuin vol vogels is altijd een prachtig gezicht. Wil je je tuin of balkon vogelvriendelijk inrichten? Dit doe je bijvoorbeeld met nestkasten, voederhuisjes en diervriendelijke planten.

Een aanrader is Vivara. Zij hebben een groot aanbod en je steunt ook meteen stichtingen zoals de Vogelbescherming, Vlinderstichting en Stichting Egelbescherming.