wilde kat

Wilde kat terug in Nederland

door Redactie

De zeldzame Europese wilde kat is terug in de Nederlandse natuur. Het dier is gesignaleerd in het Limburgse Heuvelland en het gaat in totaal om 14 exemplaren. De wilde kat is vanuit de Duitse Eifel en de Belgische Ardennen naar ons land getrokken.

Wilde kat is terug in Nederland

Onderzoeker Laura Kuipers deed in opdracht van ARK Natuurontwikkeling onderzoek naar wilde katten in Zuid-limburg. In het Vijlenerbos, de bosketen Onderste Bosch – Schweibergerbosch en drie kleinere bossen; het Eyserbos, het Platte Bosch en een klein kloofbosje bij Nijswiller, werden cameravallen geplaatst. Daarbij werd duidelijk dat de populatie sinds 2008 is toegenomen.

Een bijzondere comeback

De terugkeer is bijzonder aangezien de wilde kat eeuwenlang afwezig is geweest in Nederland. In de periode 1999-2014 zijn er in Nederland in elk geval vijf waarnemingen gedaan van wilde katten. Het ging onder andere om de Strabrechtse Heide bij Heeze (Noord-Brabant) waarbij in juni 2015 een wilde kat werd gefilmd door Staatsbosbeheer. Een jaar later signaleerde ARK Natuurontwikkeling zijn aanwezigheid in een bos tussen de riviertjes Geul en Gulp (Limburg).

Jager bij nacht

Wilde katten zijn zeer schuwe dieren en rusten overdag. Het is dan ook lastig om ze te spotten. Soms bij schemering, maar voornamelijk in de nacht gaan ze op jacht naar muizen, konijnen, spitsmuizen en vogels. Je kunt de wilde kat onderscheiden van de huiskat door de langere vacht, dikke staart en grijze strepen op de rug en flanken.

Wilde dieren in Nederland

De laatste jaren is er een interessante opleving van wilde dieren in Nederland. Zo zijn de bever, otter, wild zwijn en recent de wolf terug van weggeweest. Ook zijn er sinds 1999 in Limburg en Drenthe meerdere waarnemingen geweest van de lynx en is de wasbeer aan een opmars bezig vanuit Duitsland.