Raaf in de lucht

Raaf | Vogels in Nederland

door Redactie

De raaf (Corvus corax) is de grootste kraaiachtige ter wereld en is tamelijk zeldzaam in Nederland. De vogel had in vroegere eeuwen een niet al te beste reputatie. Door zijn zwarte verenkleed en zijn vermeende concurrentie met jagers werd de raaf een doelwit.

Verdwenen door bijgeloof en jacht

De vogel werd vroeger door de mens onterecht beschouwd als bron van onheil, en ziektes als de pest. Begin twintigste eeuw verdween de raaf dan ook als Nederlandse broedvogel, met name door de jacht. In de jaren ’40 werd het laatste broedkoppel gezien. Tussen 1969 en 1992 werden exemplaren uit Duitsland weer geïntroduceerd in de Nederlandse natuur, uiteindelijk met succes.

Nog steeds zijn de aantallen gering maar volgens de laatste telling uit 2016 leven er zo’n 125 tot 145 broedparen. Wil je deze bijzondere vogel spotten, dan kun je het beste richting de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Ook komen ze voor in Salland, Flevoland en de Achterhoek – tot zelfs in Noord-Brabant maar deze aantallen zijn dusdanig laag dat de spotkans laag is.

Uiterlijke kenmerken

De raaf is een grote vogel, die van kop tot staart een lengte heeft van 65 centimeter en met spanwijdte zelfs uitkomt op 1.20 meter! Hun vlucht is heel bijzonder en maken van hun baltsvlucht een ware stuntshow.

Raven kiezen een partner voor het leven en zijn vrij schuw. Meestal zoeken ze grotere, open natuurgebieden op. Ze bouwen hun nesten hoog in bomen, ver van de mens en gezien hun verleden met ons – niet geheel onterecht.

Veel mensen verwarren de vogels uit de familie van kraaien. Toch zijn er grote verschillen. Hieronder de meest voorkomende op een rij: ekster, vlaamse gaai, kauw, roek en kraai.

Bijzonder intelligente vogel

Raven zijn zeer intelligente vogels. Ze gebruiken gereedschappen om hun voedsel te kunnen bemachtigen. Ze kunnen dit voedsel op plekken verstoppen en na lange tijd zonder moeite weer terugvinden.

Het meest bijzonder is wel de relatie met de wolf. In de vrije natuur vormen raven samen met wolven geregeld een pact: ze laten het de wolf weten wanneer er een gewond prooidier in de buurt is. De wolf kan aanvallen, de opportunistische raaf eet de resten. Daarnaast is het dier een meester in imiteren van geluiden, van dieren maar ook van mensen! Hieronder een filmpje waarin je kunt zien hoe goed de raaf hierin is.


Wat eet de raaf?

Raven eten voornamelijk aas en zijn erbij gebaat dat dode dieren blijven liggen in de natuurgebieden. Maar ook knaagdieren, insecten, jonge vogels en aangespoelde vissen staan op het menu. De raaf leeft niet alleen van vlees. Ook zaden, bessen en fruit worden zeker gewaardeerd.

Hopelijk groeit het aantal van deze bijzondere, grote zangvogel en kunnen we overal in Nederland genieten van zijn aanwezigheid.

Help de vogels een handje

Bonte specht aan een voedersilo

Zomer of winter, een tuin vol vogels is altijd een prachtig gezicht. Wil je je tuin of balkon vogelvriendelijk inrichten? Dit doe je bijvoorbeeld met nestkasten, voederhuisjes en diervriendelijke planten.

Een aanrader is Vivara. Zij hebben een groot aanbod en je steunt ook meteen stichtingen zoals de Vogelbescherming, Vlinderstichting en Stichting Egelbescherming.